English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Napoved: Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije

21. maj 2013 - V soboto, 25. maja 2013, bo prvič potekala rekreativna prireditev Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije. Kolesarjenje bo potekalo po treh trasah, prilagojenih za družinsko, cestno in gorsko kolesarjenje. Registracija udeležencev bo ob 9. uri pri Tenis klubu AS v Litiji. Kolesarjenje se bo zaključilo z golažijado v Cerovici s prijetnim druženjem in podelitvijo nagrad za najstarejšega in najmlajšega udeleženca ter najštevilčnejšo družino. S tem se bo pričela kolesarska sezona, ki bo z zbiranjem nalepk na kolesarskih točkah pri turističnih ponudnikih po Srcu Slovenije po območju potekala do septembra z zaključkom akcije na prireditvi v Dolskem na Jesenskem sejmu.

V soboto bodo kolesarji ob poti uživali v naravnih lepotah in spoznavali zaklade kulturne dediščine Srca Slovenije. Cestne kolesarje bo pot vodila mimo gradu Bogenšperk in Šentruperta, kjer v juniju vrata odpira Dežela kozolcev, prvi muzej na prostem s kozolci na svetu, ki že zdaj privablja mnogo obiskovalcev. Družinsko kolesarjenje bo obarvano ustvarjalno z delavnico z lesom in igrami za otroke. Gorski kolesarji se bodo povzpeli do Geometričnega središča Slovenije GEOSS in uživali ob razgledih v okolju prazgodovinskih Vač. 


Startnina za udeležence znaša 12 EUR, za otroke pa 7 EUR. V startnino je vključen topel obrok v gostilni Pustov mlin v Cerovici in domača kolesarska malica zadruge Jarina, ki jo sestavlja podeželska energijska tablica P.E.T., jabolko in živa voda iz Zdravilnega gaja Tunjice. Cestni kolesarji bodo obiskali Deželo kozolcev, družinski kolesarji si bodo ogledali Center za zunanjo ureditev, gorski kolesarji pa bodo v sklopu startnine prejeli bon za popust v Pustolovskem parku GEOSS. Vsak udeleženec bo ob prijavi prejel tudi kolesarski vodič »S kolesi po Srcu Slovenije« z natančnim zemljevidom z vrisanimi 32 kolesarskimi potmi in znamenitostmi, ki ga je izdal Razvojni center Srca Slovenije.

Kolesarske poti potekajo na območju med Kamniškimi Alpami in dolenjskim gričevjem, skozi občine Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš, Šentrupert in Šmartno pri Litiji, sem in tja pa se priključijo tudi na druge kolesarske poti v sosednjih občinah. Za poletne izlete je na voljo 1.448 kilometrov skupne dolžine poti za kar 91 ur kolesarjenja. Poti so razdeljene po tipih, in sicer na treking, družinske, cestne in gorske trase, zato lahko vsak kolesar poišče sebi primerno pot. Za treking kolesarje so trase speljane po stranskih poteh in ob zanimivih točkah, pri čemer so izpostavljeni odseki, ki so primerni za družine. Cestne poti potekajo zgolj po asfaltnih cestah ter so daljše in zahtevnejše, za gorske kolesarje pa smo pripravili zelo razgibane možnosti po utrjenih gozdnih poteh, kolovozih, makadamskih cestah z vzponi različnih težavnosti. Uporabniki lahko s pomočjo QR povezav na svoje mobilne telefone prenesejo GPS koordinate posameznih kolesarskih tras
 

Program za Dan kolesarjenja po Srcu Slovenije:
  • 9.00  Registracija kolesarjev, Tenis klub AS, Litija
  • 9.30  Pozdravni nagovor kolesarjem in odprtje igrišča, prilagojenega invalidom
  • 9.40  Start cestnih kolesarjev
  • 9.50  Start gorskih kolesarjev
  • 10.00  Start družinskih kolesarjev
  • od 14.30  Prihod kolesarjev na cilj v Pustov mlin v Cerovico in druženje
Parkirišče urejeno na Tenis klub AS za 50 avtomobilov do zapolnitve. Ostalim kolesarjem svetujemo parkiranje na parkiriščih v bližini.

Kolesarjenje bo organizirano po treh različnih poteh:

TRASA ZA CESTNO KOLESARJENJE: Litija - Šmartno pri Litiji – Bogenšperk – Temenica – dolina reke Temenice – Trebnje – Mirna – Šentrupert – Ogled dežele kozolcev, prvi muzej na prostem s kozolci  – Mirna – Tihaboj – Gabrovka – Cerovica, kjer bo potekala golažijada – Litija (88,3 km)

TRASA ZA GORSKO KOLESARJENJE: Litija – Svibno – Konj – Vače – Klenik – GEOSS. Povratek po isti poti z zaključkom v Cerovici, kjer bo potekala golažijada. (40 km)

TRASA ZA DRUŽINSKO KOLESARJENJE: Litija – Gradiške Laze – Zg. Jablanica – Cerovica – Velika Preska, ogled Centra za zunanjo ureditev in delavnica obdelave lesa in kmečke igre za otroke - spust v Cerovico, kjer bo potekala golažijada - Litija (34,6 km)

Sodelujoči na prireditvi so:
  • BICIKEL, medijski partner
  • JARINA, Zadruga za razvoj podeželja
  • MTT, zavarovalnica
  • ZDRAVILNI GAJ TUNJICE
  • LAMU, Servis in prodaja koles
  • KOLESARSKO DRUŠTVO ALPE
  • LB&T Vegov hram, d.o.o.
  • ULTRAMARATONEC RADOVAN SKUBIC HILARIJ
  • TENIS KLUB AS
  • DEŽELA KOZOLCEV, prvi muzej na prostem s kozolci na svetu
  • PUSTOLOVSKI PARK GEOSS
  • CENTER ZA ZUNANJO UREDITEV
  • GOSTILNA PUSTOV MLIN
Več informacij in prijave:
Mojca Hauptman, e-mail: turizem.litija@razvoj.si, telefon: 059 940 503

S prijavo na prireditev potrjujem, da sem zdrav(a) in pripravljen(a) za kolesarjenje ter da bom upošteval(a) vsa navodila organizatorja in kolesaril(a) na lastno odgovornost. Seznanjen(a) sem tudi, da organizator ni odgovoren za kakršno koli izgubo, materialno škodo ali druge izdatke, ki bi nastali v zvezi z mojim sodelovanjem na prireditvi. Strinjam se, da Razvojni center Srca Slovenije uporabi moje osebne podatke, fotografije ali video posnetke za splošne administrativne objave, povezane z mojim sodelovanjem na tej prireditvi. Organizator bo osebne podatke udeležencev uporabljal in shranjeval skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (UL RS, št. 86/2004 do 94/2007).

Organizator prireditve je Razvojni center Srca Slovenije s partnerji. Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa. Medijski partner prireditve je revija Bicikel.

Produkcija: Peternet