English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Napoved: Prva Energetska pisarna Srca Slovenije bo zaživela v JUB Design Studiu v Dolu pri Ljubljani s Petro Majdič

11. junij 2013 - Ali veste kako graditi in ogrevati objekte, da boste privarčevali? Znate pridobiti subvencije za zmanjšanje rabe energije in izkoriščanje obnovljivih virov energije? Vsi prebivalci, vključeni v Srce Slovenije, bodo deležni brezplačnega svetovanja o načinih gradnje, ogrevalnih sistemih, ventilaciji, klimatizaciji, električnih porabnikih in ovojih za stavbe.

Razvojni center Srca Slovenije v sodelovanju z Občino Dol pri Ljubljani in družbo JUB v juniju odpira svojo prvo energetsko pisarno, ki bo prebivalcem občin Dol pri Ljubljani, Litije, Šmartnega pri Litiji, Ivančne Gorice, Šentruperta in Mengša ponujala brezplačno energetsko svetovanje pri gradnji ali prenovi objektov. Gre za prvo tovrstno energetsko pisarno v Sloveniji, ki je nastala kot plod sodelovanja lokalne skupnosti, gospodarstva in razvojne institucije.

Uradno odprtje Energetske pisarne Srca Slovenije bo v torek, 18. junija 2013, ob 11. uri v Dolu pri Ljubljani v prostorih JUB Design Studia (Dol pri Ljubljani 28).


Na dogodku bodo sodelovali predsednik uprave podjetja JUB-H, d. d., Sašo Kokalj, župan občine Dol pri Ljubljani Primož Zupančič in direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije Aleksandra Gradišek. V pomoč pri energetskem svetovanju bo tudi najuspešnejša slovenska smučarska tekačica vseh časov Petra Majdič. Sicer pa bo energetski svetovalec občanom brezplačno svetoval vsak torek popoldne med 15. in 18. uro. Prebivalci bodo imeli na voljo vse informacije o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virov energije ter razpise za sofinanciranje njihovih investicij. Hkrati pa jim bo energetska pisarna ponujala tudi izobraževanja in delavnice na to temo ter praktične prikaze, recimo kako narediti izolacijo, pravilno namestiti okna in katera je primerna toplotna črpalka.

Občine bi sicer po Energetskem zakonu morale imeti sprejete svoje Lokalne energetske koncepte, v katerih so opredeljene smernice tudi za energetsko svetovanje svojim občanom, vendar tega ni veliko. Občina Dol pri Ljubljani je Lokalni energetski koncept sprejela konec lanskega leta, v veljavo pa je stopil letos. 

Gradnja stanovanjskih in javnih objektov v preteklosti z današnjega stališča ni upoštevala načel energetske varčnosti. Zaradi dotrajanosti in zniževanja stroškov jih je zato potrebno čim bolj učinkovito sanirati. V to nas zavezujejo tudi evropski predpisi, saj moramo do leta 2020 zmanjšati porabo energije in izpustov CO 2 za 20 %.

Po svečani otvoritvi bo organiziran voden ogled po Tehnološko raziskovalnem centru JUB. Vsi udeleženci dogodka bodo prejeli barvo JUPOL Junior, prvo barvo v Sloveniji z evropskih okoljskim certifikatom "Okoljska marjetica".




Produkcija: Peternet