English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Dobre evropske prakse avtomatskega plačevanja in parkiranja

24. maj 2013 - S sodelovanjem pri evropskem projektu RITS-NET in spoznavanjem dobrih praks iz tujine Razvojni center Srca Slovenije prenaša izkušnje v slovenski prostor. Med 21. in 23. majem 2013 je v Pecsu na Madžarskem potekalo srečanje partnerjev, kjer so bile predstavljene dobre prakse s področja avtomatskega plačevanja in parkiranja. Predstavniki Razvojnega centra Srca Slovenije smo predstavili kartico Urbana in možnosti plačevanja parkirnin v Ljubljanski urbani regiji.


Predvsem zanimiva je bila predstavitev Matthewa Hudsona, ki je opisal londonske izkušnje z uvedbo brezkontaktne kartice Oyster. Kartica je bila uvedena leta 2003, posledično pa se je zmanjšalo število voženj z neveljavnimi vozovnicami, kar je pomenilo letno za 40 mio funtov več prihodkov. Do danes so prodali 50 mio kartic, ki se uporabljajo pri različnih prevoznikih in za različne oblike javnega prometa. Kartica se uporablja pri 83% vseh potovanj v javnem prometu in omogoča hitrejše vstopanje na prevozna sredstva ter zmanjšuje zastoje na postajah. Vseskozi jo tudi nadgrajujejo, saj sedaj v kombinaciji z bančno kartico omogoča brezgotovinsko plačevanje brez avtorizacije do 20 funtov na 28.000 prodajnih mestih.


Predstavnica italijanskega partnerja Pluservice Monica Giannini je na srečanju predstavila stanje inteligentnih transportnih sistemov na področju parkiranja in avtomatskega plačevanja. Z vidika uporabnika bi bilo zelo koristno, da bi bili sistemi, ki omogočajo plačevanje javnega prevoza in parkirnin, povezani med različnimi državami in tako za uporabnika prijazni in dostopni. Že sedaj je na voljo veliko različnih aplikacij, ki omogočajo plačevanje parkirnine preko pametnih telefonov in navigacijo do prostih parkirnih mest.



Produkcija: Peternet