Warning: mysql_pconnect(): MySQL server has gone away in /var/www/vhosts/razvoj.si/httpdocs/class/DB.class.php on line 38 Razvojni center Srca Slovenije :: Dobre prakse majhnih živilskih podjetij iz Grčije
English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Dobre prakse majhnih živilskih podjetij iz Grčije

17. junij 2013 - Preko evropskega projekta LOCFOOD Razvojni center Srca Slovenije nadalje razvija področje samooskrbe s hrano na območju Srce Slovenije. Skupaj s partnerji smo na delovnem sestanku v Grčiji v začetku junija analizirali podatke o živilskem sektorju v pilotnih regijah, med katerimi je tudi Srcu Slovenije.


 
Na podlagi ugotovljenih potreb deležnikov v lokalnem živilskem sektorju, kot so kmetije z dopolnilnimi dejavnostmi in podjetja, ki predelujejo živila, se bodo v naslednjem letu oblikovala priporočila za večji pomen lokalno pridelane in predelane hrane za naše občine, regijo in ministrstva.

V Grčiji obstajajo dobri primeri majhnih podjetij, ki uspešno tržijo lokalno pridelano hrano. Podjetje A. Pitens Bros S.A. iz mesta Kozani, ki ga vodijo štirje bratje in je primer uspešnega družinskega podjetja, je specializirano za proizvodnjo tradicionalnih grških solat in vložene morske hrane ter zelenjave. Stalno se prilagajajo trgu, prisegajo na inovativen razvoj, sodelujejo z univerzo iz Soluna, kvaliteto pa nadzorujejo z lastnim kemijskim oddelkom.


Mnoga podjetja v Grčiji prisegajo na tradicijo, uspešen primer je podjetje Zoom Serie S.A. iz Gravene, ki tradicionalne piškote in sladoled izdeluje tudi ročno. Ker je prodaja sladolednih izdelkov sezonsko omejena, je podjetje svojo ponudbo razširilo še s proizvodnjo zamrznjenih sladic. S 50 zaposlenimi podjetje letno naredi okoli 700 ton izdelkov, po letu 2009 pa zaradi padca domačega povpraševanja povečuje izvoz izdelkov, predvsem na Nizozemsko, Dansko in v Romunijo.


Kot dobra grška praksa trženja lokalnih produktov je bila predstavljena tudi lokalna trgovina Idigefson v Greveni, s sezonskimi in lokalnimi pridelki in izdelki, predvsem gobami. V mestu Siatista se kot promotor posebnega vina »Liasto« uveljavlja manjše družinsko podjetje Diamant, ki zaradi posebnega načina sušenja grozdnih jagod ponuja tradicionalen in hkrati inovativen izdelek.



Produkcija: Peternet