English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


V stanovanjih za starejše Finci prisegajo na eko-inovacije

14. junij 2013 - Samostojno bivanje starostnikov v lastnih domovih je trend, ki se v Evropi vse bolj razvija. Sredi junija je Baltski inštitut Finske v Helsinkih organiziral študijski obisk v okviru evropskega projekta INNOVAge.Poleg predstavnikov Razvojnega centra Srca Slovenije so se ga udeležili tudi organizatorji mreže prostovoljcev Zavoda ORELI iz Kamnika, župan Občine Šentrupert in predstavnica Centra za zunanjo ureditev iz Velike Preske. Praktične izkušnje iz tujine bodo uporabili na svojih področjih.

Ekipa iz Slovenije v Helsinkih: Martina Ozimek (zavod ORELI), Aleksandra Gradišek (Razvojni center Srca Slovenije), Rupert Gole (Občina Šentrupert), mag. Roman Rener (Zavod ORELI), Gregor Steklačič (Razvojni center Srca Slovenije) in Petra Kos (Center za zunanjo ureditev)

V Helsinkih so bile predstavljene dobre izkušnje grozdenja univerzitetnih raziskovalnih oddelkov z lokalnimi inovatorji na področju razvoja produktov, ki omogočajo bolj varno življenje starostnikov v svojih domovih. Predvsem zanimiv je bil t.i. »funkcionalni dom«, v katerem so predstavljeni najnovejši dosežki tehnologije. Starostniki in njihovi sorodniki lahko v praksi testirajo različne produkte, vsako leto izdelke in tehnološko opremo predstavijo preko 4.000 starostnikom. 

V idealni kopalnici starostnika vstop v tuš kabino nima roba, na stenah so oporne ročke in premični nosilni elementi, višina umivalnika in straniščne školjke je nastavljiva

Finski partnerji so predstavili tudi muzej narave Haltiana podeželju v bližini Helsinkov. Posebnost je v tem, da je kar 90 odstotkov konstrukcije muzeja nad zemljo zgrajene iz lesa.V objektu uporabljajo vse sodobne načine spremljanja kvalitete zraka v prostorih in porabe energije, med drugih tudi toplotne senzorje gibanja gostov med prostori ali nadzor porabe energije vsake posamezne žarnice. Objekt ima pozitivno energetsko sliko, saj toploto pridobiva preko geotermalne energije s pomočjo toplotnih črpalk, elektriko pa preko sončnih panelov.


Produkcija: Peternet