English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


V devetih dneh je ultramaratonec Hilarij prekolesaril že 120 občin

1. avgust 2013 - Slovenski ultramaratonec Radovan Skubic Hilarij, ki je letos praznoval svoj 60. rojstni dan, nadaljuje svoj podvig, v okviru katerega bo prekolesaril vse slovenske občine. V devetih dneh je obiskal že 120 občin in prevozil okrog 1.600 kilometrov. S kolesarjenjem je pričel v torek, 23. julija 2013, v Cerknem, in sicer na točki, kjer se mu je lansko leto med kolesarjenjem pripetila nesreča. Takrat je moral projekt prekiniti, obiskal pa je četrtino vseh slovenskih občin.

Hilarij ob obiskih občin županom oziroma predstavnikom občin simbolno preda zeleno sporočilo iz Srca Slovenije, s katerim opozarja na pomen povezovanja in varovanja okolja. Župani ob sprejemu zelenega ambasadorja na skupen zemljevid Slovenije pritrdijo tudi vsak svoj lipov list. Na svoji poti po Sloveniji Hilarij promovira tudi kolesarske poti Srca Slovenije za družine in bolj zahtevne cestne in gorske kolesarje, saj se zavzema za promocijo kolesarjenja kot eno najbolj trajnostnih oblik mobilnosti in rekreacije.


Župani na skupen zemljevid Slovenije pritrdijo vsak svoj lipov list (foto Nejc Mežnar)

Nekateri župani se Hilariju v znak podpore pridružijo tudi na kolesu. Danes z njim kolesari župan Dobrovnika Marjan Kardinar, jutri se mu bo za dva celotna dneva s kolesom pridružil župan Občine Mengeš in podpredsednik Razvojnega partnerstva središča Slovenije Franc Jerič, del poti pa bosta s Hilarijem odkolesarila tudi župan Občine Štore Miran Jurkošek in pa županja Radeč Rafaela Pintarič z električnim kolesom.

Ob sprejemih v občinah mu vsak dan pripravijo kakšno prijetno presenečenje, kar ga še dodatno motivira za pot. Zanimiv sprejem je doživel v prekmurski občini Črenšovci, kjer so ga pričakali s starodobnimi kolesi, v Mirni Peči pa so ga pozdravili mladi harmonikarji. Posebno lepo so ga sprejeli tudi v občini Mokronog-Trebelno, kjer so ga na kolesu preko treh občin spremljali člani Kolesarskega kluba Dolenjska Balanca.


Hilarija so na Dolenjskem preko treh občin spremljali člani Kolesarskega kluba Dolenjska Balanca (foto Nejc Mežnar)

Kolesarski podvig »211 lipovih listov za zeleno Slovenijo« bo zaključil v soboto, 3. avgusta 2013, v Zagorju ob Savi, od koder je Hilarij doma. Ob 16.15 ga bo na prizorišču na ploščadi pred zagorsko tržnico sprejel župan Matjaž Švagan v okviru prireditve ob praznovanju občinskega praznika. Pozdravila ga bo tudi direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije Aleksandra Gradišek, ki srčno podpira Hilarijeve projekte zaradi njegovega prizadevanja k dvigu kvalitete življenja.

Na spletni strani www.hilarij.si, na Hilarijevem Facebook profilu in na www.fotka.si lahko vsakodnevno spremljate dogajanje v različnih krajih po Sloveniji.

Produkcija: Peternet