English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Gozdovi, polni gob in kostanja, navdušili udeležence Jesenske karavane po Srcu Slovenije

7. oktober 2013 - Pretekli vikend je Razvojni center Srca Slovenije organiziral že četrto promocijsko karavano po Srcu Slovenije. V mesecu septembru je namreč izdal novo zgibanko Karavaning po Srcu Slovenije v treh tujih jezikih. Pripravlja pa tudi prenovljeno slovensko verzijo. Srce Slovenije je namreč območje, ki je prijazno avtodomom.

                  Razvojni center Srca Slovenije organiziral že četrto promocijsko karavano po Srcu Slovenije

O tem so se prepričali udeleženci Jesenske karavane po Srcu Slovenije, ki je potekala od petka, 4. oktobra, do nedelje, 6. oktobra. Zbor udeležencev je bil na lepo urejenem počivališču, domačiji Paternoster v neposredni bližini Litije. Udeleženci so si ogledali stalno zbirko savskih prodnikov, sprehodili so se po obrečni vasi Breg pri Litiji, kjer je bilo nekoč pristanišče za čolne in ladje, ki so prevažali tovor po reki Savi, vstopili v 800 let staro cerkev sv. Katarine, zvečer pa se družili v renoviranem gospodarskem poslopju. Mlajši udeleženci karavane prav gotovo ne bodo pozabili večernega kramljanja ob ognju pod indijanskim šotorom ter spanja na seniku.

Skupna večerja na domačiji Paternoster

V Srcu Slovenije pripravljamo aktivne karavane, kajti narava kliče k sebi pohodnike, kolesarje, ljubitelje narave. Tako so se drugi dan karavane udeleženci podali na pohod po delu poti Po obronkih Jablaniške doline. Ustavili so se v vasi Gradišče pri Litiji in si drznili vstopiti v Hišo spominov, kjer so si ogledali manjšo zbirko zakoncev Samec, ki sta zbiratelja starih predmetov. Pozorno so prisluhnili razvojni zgodbi mlade gospodinje na ekološki domačiji Vovk. Na njihovem piknik prostoru so se ogreli z vročo gobovo juho in degustirali doma pripravljene zeliščne namaze, kajti pri Vovkovih imajo zeliščni vrt.


Zbor udeležencev je bil na lepo urejenem počivališču, domačiji Paternoster v neposredni bližini Litije

Karavana jih je vodila čez dolenjske griče do Mestnega kopališča Višnja Gora in nato v Cistercijanski samostan v Stični. Naslednji postanek je bil prav tako v znamenju kulturne dediščine, saj so udeleženci karavane obiskali Muljavo, rodno vasico našega pisatelja Josipa Jurčiča, kjer so si ogledali muzej na prostem in pisateljevo rojstno hišo. Za konec karavane pa so pokukali v podzemlje kraškega sveta. Reka Krka namreč izvira v kraški jami Krka.
 
 


Produkcija: Peternet