English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


S pravilno surovino, srčnim delom in povezovanjem zagotovljen preboj na trg

10. oktober 2013 - Preko evropskega projekta LOCFOOD Razvojni center Srca Slovenije nadalje razvija področje samooskrbe s hrano na območju Srce Slovenije. Konec septembra so siprojektni partnerji v kantonu Jura v Švici ogledali dobre prakse ohranjanja podeželja in povezovanja pridelovalcev za namen prodaje in promocije izdelkov, še posebej tistih z zaščitenim geografskim poreklom.

Ogledali smo si združenje treh kmetij, ki deluje pod imenom »Broquet Leuenberger« in prideluje mlečne ter pekovske izdelke, ki jih prodajajo v lastni trgovini na kmetiji. Kmetija je leta 2009 prejela nagrado za inovativnost pri promociji izdelkov iz regije.

Trgovina na kmetiji: izdelki različnih predelovalcev

Pridelava sira »Gruyere«, sira z zaščitenim geografskim poreklom, poteka v mestu Develier. Ena izmed zahtev za proizvodnjo takšnega sira je izdelava v bakrenih sodih ter zorenje sirov na lesu iglavcev. Povprečna teža enega koluta sira je 45 kg, dnevno pa kolute sira obračajo in solijo z robotom.V mestu Bellalay je lociran  muzej in sirarna znamenitega sira »Tete de Moine. Menihi v samostanu so pred 800 leti izdelali prvi »Tete de Moine«. Lokalni pridelovalec sira je leta 1982 izdelal napravo za rezanje sira »Girolle«, s pomočjo katere se s krožnim gibom nareže in oblikuje sirne rezine.

Udeležili smo se tudi tradicionalnega sejma »Swiss Local Food Competition« v mestu Courtemelon, kjer se je predstavilo več kot 150 predelovalcev lokalnih izdelkov ter izdelkov z zaščitenim geografskim poreklom. V okviru sejma strokovna komisija izbere najboljše izdelke in jim podeli prestižna priznanja (etiketa srček), nagrajeni izdelki pa se naslednji dve leti prodajajo s pridobljenim nazivom. Večina razstavljalcev je ponujala sirne in mesne izdelke, ni pa manjkal tudi pester izbor domačih marmelad, namazov, ročno izdelanih čokolad in sladic ter krušnih dobrot.
 
Udeležili smo se tudi tradicionalnega sejma »Swiss Local Food Competition«

Produkcija: Peternet