English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Inovacijski forum v Litvi: konkurenčnost Evrope je v znanju in inovacijah

6. december 2013 - V Vilni, glavnem mestu Litve, je 4. in 5. decembra 2013 potekal inovacijski forum Vilnius Innovation Forum 2013. V okviru dogodka je potekal tudi mednarodni seminar evropskega projekta IN-EUR, pri katerem sodeluje tudi Razvojni center Srca Slovenije. Predstavljeno je bilo orodje za merjenje inovativnosti na lokalni in regionalni ravni, model ALBI (Advanced Local Balance of Innovation). Potekala je tudi okrogla miza na temo inovativnosti v manjših regijah, na kateri je sodelovala tudi mag. Violeta Bulc iz Slovenije.

Inovacijski forum v Vilni je organizirala Agencija za znanost, inovacije in tehnologijo, Ministrstvo za gospodarstvo ter Ministrstvo za izobraževanje in znanost Republike Litve ob predsedovanju Litve Evropski uniji. Med navdihujočimi govorci, ki so predavali na dogodku je bil tudi Tim Berners-Lee, inventor svetovnega spleta (www).

S strani Evropske komisije je bil na dogodku predstavljen Okvirni program za raziskave in inovacije Horizon 2020, v okviru katerega bo Evropska Unija v naslednjem razvojnem obdobju namenila temu področju kar 70 milijard evrov. Gre za finančni instrument za zagotavljanje globalne konkurenčnosti Evrope, ki je tudi del prizadevanj za ustvarjanje novih delovnih mest in rasti v Evropi. Horizon 2020 se reševanja družbenih izzivov loteva s pomočjo premostitve vrzeli med raziskavami in trgom. Tako bo na primer pomagal inovativnim podjetjem, da pridejo do preboja pri razvoju svojih tehnologij v uspešne izdelke, ki imajo pravi komercialni potencial. Ta tržno usmerjen pristop bo vključeval oblikovanje partnerstev z zasebnim sektorjem in državami članicami, da bodo skupaj zagotovili potrebna sredstva za projekte.


Inovacijski forum v Vilni je odprla predsednica države Dalia Grybauskaite


Na okrogli mizi o inovativnosti v manjših regijah je sodelovala tudi mag. Violeta Bulc iz podjetja Vibacom


Inovacijskega foruma v Litvi se je udeležilo okrog 800 udeležencev iz cele Evrope


Na inovacijskem forumu je predaval tudi sir Tim Berners-Lee, izumitelj svetovnega spleta

Produkcija: Peternet