English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Napovedujemo: Zeleni teden v Srcu Slovenije

16. april 2014 - Ukrepe za učinkovito rabo energije (energetsko učinkovitost) in povečanje rabe obnovljivih virov energije bomo predstavili na Zelenem tednu v Srcu Slovenije, od 22. do 26. aprila, saj jih želimo približati čim širši javnosti. V okviru Energetske pisarne Srca Slovenije bomo v počastitev dneva Zemlje organizirali petdnevni promocijski teden z naslovom »Zeleni teden v Srcu Slovenije«. Namenjen je različnim ciljnim skupinam: otrokom, učencem, starejšim in mladim družinam. V petih dnevih bomo organizirali okroglo mizo, barvno pravljični dan za najmlajše, učencem 8. razredov predstavili ukrepe, ki jih za nižjo porabo energije lahko izvedejo doma ter poklice prihodnosti. Zadnja dva dneva sta namenjena širši javnosti. Organizirali bomo predavanje o energetski učinkovitosti, predstavili lokalno hrano in izvedli delavnice za najmlajše z animacijskim programom.


OKROGLA MIZA
, torek, 22. april ob 18. uri
Okrogla miza »Ali znamo varčevati z energijo« predstavlja otvoritveni dogodek »Zelenega tedna v Srcu Slovenije«. Na okrogli mizi bodo kot gostje nastopili:
  • mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo in okolje,
  • Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic,
  • Rupert Gole, župan Občine Šentrupert,
  • Sašo Kokalj, direktor JUB-a,
  • Tanja Skaza, direktorica Plastike Skaza,
  • Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije,
  • Alenka Žumbar Klopčič, direktorica in glavna urednica Energetika.NET.
Na okrogli mizi želimo predstaviti ukrepe za energetsko učinkovitost, hkrati pa bomo razpravljali tudi o vprašanjih kakšne so človekove pravice do čistega okolja, kako so lahko občine povezane z ekologijo, kako tudi občane vključiti v projekte energetske učinkovitosti in kako se lahko podjetja odločajo za varčevalne ukrepe.

BARVNO PRAVLJIČNI DAN, sreda, 23. april od 8.30 ure dalje

V okviru barvno pravljičnega dneva se bodo otroci preko barv, zgodb o prijateljstvu in delavnice seznanili z osnovnimi barvami, njihovim prelivanjem, barvnimi kartami in ustvarjanjem novih barv. V družbi simpatične maskote Bojana, bodo spoznali tudi prave stenske barve, poprijeli vsak za svoj čopič in ustvarili vsak svoj pisani izdelek.

PREDAVANJE BARVNI TRENDI 2014,
sreda, 23. april od 16. ure dalje
Predstavili vam bomo barvne trende v notranjih prostorih in tudi na fasadnih površinah, ter JUB-ove najnovejše barvne trende 2014 in uporabnost dekorativnih tehnik v notranjih prostorih. Brezplačno predavanje bo vodila Katja Strle, arhitektka v JUB Design Studiu v Dolu pri Ljubljani 28, 1262 Dol pri Ljubljani.

AKTIVNOSTI ZA UČENCE 8. RAZREDA, četrtek, 24. april od 8.30 dalje
Za učence 8. razredov bo organizirano predavanje z naslovom »Kaj lahko naredim za nižjo porabo energije doma?«, predstavitev poklicev in ogled Razvojnega centra JUB. S predavanjem želimo učence seznaniti z možnimi ukrepi za manjšo porabo energije doma in jih motivirati, da te ukrepe dosledno izvajajo ter spreminjajo obnašanje tudi njihovih staršev. Hkrati jim bomo predstavili tudi dva okoljska poklica prihodnosti ter razkazali Razvojni center JUB.

PREDAVANJA O ENERGETSKI UČINKOVITOSTI ZA SIRŠO JAVNOST
, petek in sobota, 25. in 26. april
Dogodek je namenjen širši javnosti (predvsem starostnikom, staršem z otroci, ljudem, ki se odločajo za investicije v energetsko učinkovitost). S predavanji želimo javnost seznaniti z ukrepi za energetsko učinkovitost, možnimi finančnimi prihranki in različnimi razpisi, ki so prebivalcem na voljo za izvedbo različnih ukrepov za večjo energetsko učinkovitost.

Kratka vsebina predavanja:
  • Zakaj vse (u)porabljamo energijo,
  • Smo bolj razviti, če porabimo več ali manj energije,
  • Kako lahko doma varčujemo z energijo,
  • Kaj pomeni energetska sanacija stavbe za naše počutje,
  • Primeri dobre prakse.
Termini predavanj: petek ob 17. in 18. uri, sobota ob 9., 10. in 11 uri.

Organizirano bo tudi varstvo za najmlajše in animacijska delavnica s promotorkami. Najmlajši obiskovalci bodo lahko barvali izdelke iz stiroporja (ptičke in hišice).

Promocija lokalno pridelane hrane:
V petek in soboto (25. in 26. aprila) bo pred Energetsko pisarno Srca Slovenije Zadruga Jarina promovirala lokalno pridelano hrano. Promocija bo potekala v petek med 14. in 19. uri ter soboto med 8. in 13. uro.

NAGRADNA IGRA
V sklopu celotedenskega dogajanja bo organizirana nagradna igra za vse udeležence predavanj in delavnic v Energetski pisarni Srca Slovenije. Udeleženci bodo odgovorili na nagradno vprašanje v povezavi z Energetsko pisarno Srca Slovenije. Zadnji dan Zelenega tedna v Srcu Slovenije pa bo izvedeno tudi zaključno žrebanje. Pravila in pogoji sodelovanja v nagradni igri.

Zeleni teden Srca Slovenije organizirajo: Razvojni center Srca Slovenije, podjetje JUB in Občine Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Litija, Mengeš, Šentrupert in Šmartno pri Litiji. Financiran je s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Lokacija Zelenega tedna v Srcu Slovenije: Energetska pisarna Srca Slovenije (JUB Design studio) v Dolu pri Ljubljani


Več informacij: gasper.klec@razvoj.si in 01 89 62 710



Produkcija: Peternet