English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Uspešno zaključen prvi Zeleni teden v Srcu Slovenije

28. april 2014 - "Glede obnovljivih virov energije lahko rečem, da je trenutno trend v toplotne črpalke in lesno biomaso, ker je letos lesa veliko in si ga lahko marsikdo zagotovi", je o tem, kaj se splača od obnovljivih virov in na temo o varčevanju z energijo dejal energetski svetovalec Simon Brlek, ki je svetoval v Energetski pisarni Srca Slovenije. V sklopu Zelenega tedna Srca Slovenije so namreč potekale številne aktivnosti od izobraževanj do delavnic na temo učinkovita raba energije in obnovljivi viri energije.

Izpostavil je še: "Prav tako velja pri splošnem varčevanju z energijo poudariti še prezračevanje v hiši. Menim, da ga hiša pri novogradnji mora imeti in prav tako velja to upoštevati pri obnovah. Sicer je premalo zraka za normalno funkcioniranje, ker okna dobro tesnijo, fasade ne puščajo, ljudje pa nimajo dovolj svežega zraka in se počutijo slabo, saj občasno prezračevanje ne zadostuje."


Energetski svetovalec Simon Brlek v pogovoru z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer
 
Zeleni teden je prinesel več osveščenosti o energetski učinkovitosti in nove informacije številnim, ki so se minule dni, vključno s soboto, oglasili v Energetski pisarni Srca Slovenije v Dolu pri Ljubljani. Med tednom so bili obiskovalci predvsem otroci iz vrtcev kot tudi osnovnošolci in srednješolci. Največ veselja so imeli ob barvanju svoje hiše in drugih izdelkov z maskoto slikarjem Bojanom. Konec tedna pa so bile delavnice in nasveti, kako varčevati z energijo, namenjene predvsem družinam, parom in upokojencem. Mnoge je najbolj zanimalo, kako lahko doma še bolj varčujejo z energijo in kako lahko privarčujejo, če gradijo ali obnavljajo hiše. Dobili so tudi informacije o koriščenju subvencij in razpisov Eko sklada za energetsko obnavljanje stavb. Eko sklad namreč preko javnega razpisa dodeljuje nepovratna sredstva tako za fizične kot tudi pravne osebe. V dveh mesecih so prejeli že dobrih 5000 vlog.
 
Potekala je tudi okrogla miza: "Ali znamo varčevati" oziroma "Kako skrbimo za planet Zemljo". Na njej so sodelovali varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, župan občine Šentrupert Rupert Gole, direktorica podjetja Plastika Skaza Tanja Skaza, mag. Mojca Vendramin iz Ministrstva za infrastrukturo in prostor, mag. Vesna Črnilogar iz Eko sklada, direktorica in glavna urednica Energetika.NET Alenka Žumbar Klopčič in direktorica oskrbovalne verige podjetja JUB Nataša Iršič Bedenik.

"Zadali smo si vizijo energetske samooskrbe do leta 2020, predvsem samooskrbe z lesnim odpadom, ki bo nastal v lesno-predelovalnem centru, ki ga trenutno imamo v gradnji in smo zanj dobili tudi nepovratna sredstva", je povedal Rupert Gole. Na okrogli mizi so se vsi govorci strinjali, da so ravno otroci tisti, ki že znajo pravilno ukrepati za lepšo prihodnost Zemlje. "Verjamemo, da če zakoni ali nove tehnologije ne bodo prinesle sprememb, bodo spremembe zagotovo pri mladih", je menila Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenija. Izpostavila je pomen vloge ozaveščanja mladih, kar v njihovem centru izvajajo preko različnih delavnic in predavanj.

Zeleni teden v Srcu Slovenije so organizirali: Razvojni center Srca Slovenije, podjetje JUB in Občina Dol pri Ljubljani. Projekt je financiralo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Otroci so uživali v animacijskem programu


Tanja Skaza, Rupert Gole in  Vlasta Nussdorfer in Aleksandra Gradišek

Produkcija: Peternet