English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Spomladanska avtodomarska karavana po Srcu Slovenije

26. maj 2014 - Z avtodomarsko karavano se je pretekli vikend odprla avtodomarska sezona v Srcu Slovenije. Udeleženci so doživeli nepozaben konec tedna in obiskali Turistično kmetijo Grofija, tržnico v Občina Ivančna Gorica, Litijski muzej, Izletniško kmetijo Pr Lavrič, Pustolovski park Geoss, Domačijo Paternoster in grad Bogenšperk. Udeležili so se pohoda na Gradišče nad Stično in pohoda po Valvasorjevi poti ter uživali ob domačih dobrotah na prireditvi Dan jagod in špargljev na Bregu pri Litiji.

Avtodomarski turizem lahko za podeželje pomeni pomembno konkurenčno prednost. V Srcu Slovenije je bila pred dvema letoma vzpostavljena mreža počivališč za avtodome. Razvojni center Srca Slovenije je v sodelovanju s strokovnjakom za področje karavaninga Primožem Longyko, povezal male podeželske ponudnike iz območja občin Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Ivančna Gorica, Šentrupert in Šmartno pri Litiji. V mrežo počivališč in kampov za avtodome je trenutno vključenih 18 karavaningu prijaznih gostiteljev, kjer lahko turisti oskrbijo avtodom, okušajo domače dobrote in prenočijo, poleg tega pa si ogledajo še lokalne zanimivosti.

Iz projekta, ki ga je vodila Mojca Hauptman iz Razvojnega centra Srca Slovenije, se je razvila prva karavaning destinacija v Sloveniji, ki je prepoznala potrebo po povezovanju podeželskih ponudnikov, tudi v navezavi na strategijo lokalne samooskrbe s hrano. Na sedmih počivališčih, večinoma kmetijah, so obiskovalcem namreč na voljo domači pridelki (zelenjava, sadje, mlečni izdelki, med in medeni izdelki, mesni izdelki …). Za projekt je Razvojni center Srca Slovenije v lanskem letu prejel naziv finalist Sejalec 2013 za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu.

Atodomarska karavana po območju Srce Slovenije

Po območju dvakrat letno poteka avtodomarska karavana celoten program pa je zasnovan tako, da je primeren tako za mlade družine kot za starejše. V petek, 23. maja 2014, so se sodobni nomadi zbrali na Turistični kmetiji Grofija in se kar takoj podali na pohod na Gradišče nad Stično in si tam ogledali cerkev sv. Nikolaja. Udeleženci so bili presenečeni, da se nahajajo na kraških tleh in da so v neposredni bližini, na Viru pri Stični prvič na našem ozemlju našli človeško ribico. Pod površjem Gradišča se nahajajo kraška jezera, velike kraške dvorane in globoka brezna, dostop do teh pojavov pa je mogoč samo za izurjene jamarje. Poleg skupne večerje z domačo hrano, ki je bila pripravljena v krušni peči, so avtodomarji lahko posteljo na kolesih zamenjali za spanje na seniku.

Naslednji dan so udeleženci karavane obiskali lokalno tržnico v Ivančni Gorici, Litijski muzej rudarstva, splavarstva in železne ceste ter se v neposredni bližini Geometričnega središča Slovenije okrepčali z domačim kosilom na Izletniški kmetiji Pr Lavrič ter se podali v Pustolovski park Geoss. Pohodniški navdušenci so se odpravili na Zgornjo Slivno, do cerkve sv. Neže, od koder so uživali v čudovitih panoramskih pogledih na Kamniško-Svinjske Alpe, Posavsko hribovje, vse do Snežnika. Drugo noč v Srcu Slovenije so avtodomarji prenočili pod krošnjami lipovega drevoreda gradu Bogenšperk.

Tretji dan karavane je avtodomarje prebudilo majsko sonce. Pred njimi je bil pohod po Valvazorjevi poti, ki ga je Javni zavod Bogenšperk organiziral prvič. Preko sto pohodnikov se je odpravilo po obronkih gozdov, po katerih je nekoč jezdil sam baron Janez Vajkard Valvazor. To ni bil klasičen pohod, pač pa strokovno popotovanje od gradu Bogenšperk, mimo ostankov gradov, ki so bili nekoč v lasti Valvazorja. Po grajskem počitku na gradu in udeležbi na rokodelskih in zeliščarskih delavnicah, se je karavana odpravila na PZA Domačije Paternoster na Breg pri Litiji, kjer se je odvijala tradicionalna kulinarična prireditev Dan jagod in špargljev.

Naslednja avtodomarska karavana po Srcu Slovenije bo potekala pod vznožjem Kamniških Alp od 19. do 21. septembra 2014.
 

Avtodomarji med rekreacijo


Zbirališče avtodomarjev na Turistični kmetiji Grofija, Vir pri Stični



Produkcija: Peternet