English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Srce Slovenije utripalo v Lukovici z domačim kruhom, sadjem, čebelami, starimi obrtmi in lokalnim pivom

7. september 2015 - Prvi vikend septembra se je v Lukovici začel v znamenju okušanja domačega kruha in lokalnega piva, spoznavanja sadjarstva, čebelarstva, starih obrti in ročnih spretnosti. V okviru praznovanja 15-letnice delovanja je Razvojni center Srca Slovenije v sodelovanju s Turistično zvezo občine Lukovica pripravil nepozaben Vikend odprtih vrat. Skupaj z domačini so obiskovalci že v petek lahko praznovali občinski praznik Občine Lukovica.

Vikend v Lukovici se je nadaljeval z odprtimi vrati v sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije, kjer so strokovnjaki na predavanju predstavili tehnologijo pridelovanja sadnih proizvodov. Na Eko kmetiji Pr´Matožet so se na delavnici peke kruha obiskovalci lahko naučili vse skrivnosti tega dišečega opravila, gospodarica in učiteljica Marija Gales pa je bila z učenci zadovoljna: »Na mojih delavnicah jih naučim, kako speči kruh, tudi če vse naprave odpovedo. Rada bi, da dobijo ta občutek, ki je pri peki najbolj pomemben. Mislim, da jim je uspelo.« V Čebelarskem centru Slovenije je zbranim Anton Tomec, tajnik Čebelarske zveze Slovenije, ponudil vodeni ogled centra in čebelarske učne poti, kjer so izvedeli vse o zgodovini in delu čebelarjev, pot pa zaključili z degustacijo medu. V Pavletovi hiši v Krašnji so si obiskovalci lahko ogledali muzejsko zbirko. KUD Fran Maselj Podlimbarski je pripravil Srečanje pevcev ljudskih pesmi slovenskih pokrajin.

Za otroke je bilo poskrbljeno v Srečni hiši v Lukovici, kjer so organizirali brezplačne ustvarjalne delavnice in igre na prostem za otroke. Izdelovali so krede in se zabavali z igrivo angleščino.

Gostilna Furman je vse, ki so si pri njih privoščili odlično kosilo, razveselila z brezplačnim vrčkom domačega piva Rokovnjač. 340 let star Dvorec Rus je odprl svoja vrata za brezplačne oglede. Na Gradiškem jezeru, okoli katerega se vije del Rokovnjaške poti, pa so se obiskovalci lahko osvežili s pijačo na jasi.

Vsem, ki so vikend preživeli v Lukovici, so dan polepšali lokalni ponudniki, ki so imeli na vratih obešen srček. Tako so jih enostavno našli. Ob obisku so izpolnili nagradni kupon, ki jih z malo sreče popelje na družinsko kopanje v Terme Snovik. Nagradno žrebanje se bo odvilo novembra letos.

»Srce Slovenije, ki se razteza na območju okrog geometričnega središča Slovenije, je veliko. Zato v jesenskih mesecih Vikende odprtih vrat načrtujemo tudi v občini Litija in Kamnik,« je še dodala Aleksandra Gradišek. Razvojni center Srca Slovenije je poskrbel, da se lahko na lov za gozdnimi pustolovščinami in tradicijami oglarjenja ter rokodelstva podate tudi v vikendu od 25. do 27. septembra v Litiji. V Kamniku, ki navdušuje z Okusi Kamnika, razgledi po bogati preteklosti in po slikoviti naravi Kamniško-Savinjskih Alp, pa se boste zabavali od 23. do 25. oktobra.



Zgodovina Dvorca Rus sega v leto 1675 (foto Matej Povše).



Delavnica peke kruha na Ekološki kmetiji Pr' Matožet v Krašnji (foto LIN&NIL).



Igre na prostem v Srečni hiši v Lukovici (foto Matej Povše).


Produkcija: Peternet