English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Spoznavanje EDEN destinacij odličnosti na Solčavskem

23. maj 2016 - Na Solčavskem je v petek, 20. maja 2016, potekala delavnica partnerjev projekta EDEN55plusNW v okviru evropskega programa COSME. Namen projekta je razvoj modela oblikovanja turističnih produktov v čezmejnih EDEN destinacijah odličnosti za ciljno skupino seniorjev 55+.

Srečanje je potekalo v Centru Rinka, središču za trajnostni razvoj Solčavskega, partnerji pa so obiskali tudi nekaj primerov dobre prakse razvoja turizma na Solčavskem. Delavnici se je pridružila predstavnica Slovenske turistične organizacije Manca Pepevnik, ki je skrbnica projekta EDEN Slovenija, opravičila pa sta se prof. dr. Janez Bogataj in mag. Irena Milinkovič iz Direktorata za turizem in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, člana komisije za izbor EDEN destinacij.

Projekt EDEN55plusNW povezuje štiri sosednje države in pet pilotnih EDEN destinacij odličnosti: Solčavsko, Idrija in reka Kolpa iz Slovenije, Vulkanland iz Avstrije in Severni Velebit iz Hrvaške. Partnerji so na delavnici na Solčavskem spoznavali in delili izkušnje in pozitivne plati pridobitve naziva destinacija odličnosti - EDEN. Ob projektnih EDEN destinacijah so bile predstavljene tudi dobre prakse drugih destinacij vključenih v mrežo EDEN, in sicer destinacije: Brda in Bohinj iz Slovenije, Grosses Walsertal iz Avstrije ter Wild Taiga iz Finske. Partnerji pripravljajo obsežno raziskavo, ki bo prepoznala potrebe ciljne skupine ter pripravljenost EDEN destinacij na pričakovanja seniorjev 55+. Skladno z rezultati bodo usposobljeni predstavniki malih podjetij v projektnih EDEN destinacijah.

Partnerji so si na Solčavskem ogledali dobre prakse s področja trajnostnega turizma. Kustos Dejan jih je popeljal skozi stalno razstavo »Solčavsko – sprehod v naročje Alp«. Etno animator Jernej je kot pastir, ki išče svoje ovce po Strelovcu in pod Okrešljem, obudil zgodbe Robanovega Jože. Marko Slapnik je popeljal kolege do slapa Rinka, kjer so se igrali pastirske igre. Ob obisku Turistične kmetije Govc v Robanovem Kotu so spoznali poslovanje kmetije in okusili kulinarične dobrote. Na Turistični kmetiji Žibovt, na Solčavski panoramski cesti, so poskusili sirnek, savinjski želodec in železno vodo ter se spoznali z lesenimi družabnimi igrami in igračami. Skozi celodnevno druženje so deležniki prepoznali pomen štirih verig lokalnih izdelkov, ki jih promovirajo na Solčavskem, in sicer iz: gorskega lesa, volne jezersko-solčavske ovce, solčavskega kamna ter iz živil in pijač pridelanih na solčavskem.


Partnerji so si na Solčavskem ogledali dobre prakse s področja trajnostnega turizma.


Partnerji projekta EDEN55plusNW.

Produkcija: Peternet