English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Pestro in živahno tudi na Vikendu odprtih vrat v Lukovici

5. september 2016 - »Izkoristili smo lep sončen dan in se z družino odpravili na izlet. Pot nas je čisto po naključju zanesla v Lukovico in ko smo v kavarni Mia, kjer smo se ustavili na kavi, slišali, da se tu nekaj dogaja, smo se na hitro odločili, da bomo del dneva preživeli kar tu. Ni nam žal. Z možem sva najprej uživala ob ogledu učne čebelarske poti in poskusila nekaj vrst medu, ki jih do zdaj nisva poznala. Nato sva se sprehodila do bližnjega sadovnjaka Kmetijskega inštituta Slovenije, kjer sva sicer zamudila voden ogled, a sva uživala na tamkajšnji tržnici in za domov kupila zaboj njihovih jabolk. Otroka pa sta medtem skoraj dve uri uživala v Srečni hiši,« je navdušena hitela pripovedovati Manca Kramar z Gorenjske, ena od številnih obiskovalk letošnjega že četrtega Vikenda odprtih vrat, ki sta ga v Lukovici pri Domžalah organizirala Razvojni center Srca Slovenije in Občina Lukovica.

V Lukovici so tako minuli vikend odprli vrata številni lokali, ustanove in društva, vse z namenom, da bi kraj in vse, kar ponuja, približali čim večjemu številu obiskovalcev. »Z Vikendi odprtih vrat smo začeli lani, saj smo želeli obogatiti turistično ponudbo v naših občinah. Tako ponudniki kot tudi obiskovalci so projekt sprejeli z navdušenjem, zato smo občine tudi letos prepričali, da je to prava zgodba za promocijo njihovega kraja,« je povedala Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.

Obiskovalci so lahko ta vikend spoznavali turistično ponudbo Lukovice in se družili z domačini. Še posebej živahno je bilo v Srečni hiši, kjer so v petek na svoj račun prišli ljubitelji potopisnih predavanj, ki so lahko izvedeli, kako je potovati z nahrbtnikom po Tajski in Baltiku. V soboto se je v prostorih Srečne hiše razlegal predvsem otroški smeh. »Za Vikend odprtih vrat smo pripravili številne dogodke, za odrasle in otroke. Naša dejavnost je sicer v prvi vrsti namenjena otrokom, saj jim želimo zagotoviti, da bi čim dlje uživali v otroštvu, zato našo ustvarjalnost z veseljem usmerjamo v otroški svet. V soboto smo tako z njimi prebirali eko knjigice, ustvarjali in se igrali, v nedeljo pa so lahko med drugim uživali v igrah, ki so se jih igrali naši starši,« je povedala Alenka Žumbar Klopčič iz Srečne hiše.

Prav posebej se je izkazalo Društvo upokojencev Lukovica, ki sicer že enajst let zapored organizira različne ustvarjalne delavnice. Minuli vikend so v Pungartnikovi hiši na ogled postavili razstavo ročnih in likovnih del in skupltur. »Veste, upokojenci smo nadvse ustvarjalni, če nam le čas dopušča. Na razstavi predstavljamo le en del naših stvaritev, prostora za vse, kar znamo narediti in kar smo ustvarili, žal ni dovolj,« je v smehu povedala Marija Ratkovič iz Društva upokojencev Lukovica.

Številni lokalni ponudniki so za obiskovalce Lukovice pripravili še celo vrsto drugih družabnih in izobraževalnih aktivnosti. Kulturno-umetniško društvo Fran Maselj Podlimbarski je omogočilo brezplačen ogled muzejske zbirke iz pšeničnih kit in ličkanja v Pavletovi hiši, pripravilo srečanje skupin pevcev ljudskih pesmi ter brezplačno vodenje po vasi s kulturnim programom in prikazom gašenja ognja s staro brizgalno.

V Turističnem društvu Preserje pri Lukovici so poskrbeli za osvežilno pijačo in drobno pecivo ter omogočili brezplačno jahanje konj. Brezplačen krog jahanja in vožnjo s kočijo so za obiskovalce Lukovice pripravili tudi v Športnem konjeniškem društvu Bregar. Obiskovalci četrtega letošnjega Vikenda odprtih vrat so lahko uživali še v vodenem ogledu dvorca Rus, po znižani ceni spili kavo v kavarni Mia, izkoristili posebno ponudbo ob naročilu kosila v Gostišču pri čebelici ter v gostilni in pizzerii Furman, v trgovini Čebelarna so lahko nakupovali po ugodnih cenah, tekmovali v avto-moto slalomu, ki ga je pripravilo Avto-moto društvo Lukovica, otroci pa so lahko iskali skriti zaklad. Prav vsi obiskovalci so lahko sodelovali še v nagradni igri za tridnevno bivanje v koči Košutnik na Veliki planini.

Vikend odprtih vrat v Lukovici je bil v tem letu že četrti zapovrstjo.
Razvojni center Srca Slovenije jih je pred tem organiziral še v Kamniku, Šmartnem pri Litiji in Litiji, naslednji pa bo v Mengšu, od 23. do 25. septembra.

Več o promociji Vikendov odprtih vrat v Srcu Slovenije si lahko preberete na www.srce-slovenije.si/turizem/vikendi.


Kavarna Mia je v promociji Vikendi odprtih vrat ponudila kave po znižani ceni.


Društvo upokojencev Lukovica se je še posebej izkazalo.


V poskusnem sadovnjaku na Brdu pri Lukovici je bilo še posebej živahno, foto Lin&Nil


V Srečni hiši so otroci uživali v igri in prebiranju eko knjigic, foto Lin&Nil


Produkcija: Peternet