Warning: mysql_pconnect(): MySQL server has gone away in /var/www/vhosts/razvoj.si/httpdocs/class/DB.class.php on line 38 Razvojni center Srca Slovenije :: Dobre prakse razvoja turističnih izdelkov na Hrvaškem
English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Dobre prakse razvoja turističnih izdelkov na Hrvaškem

26. oktober 2017 - Slavni Motovun na Hrvaškem, znan po mednarodnem filmskem festivalu, je bila lokacija srečanja projektnih partnerjev INSiGHTS, ki ga je gostil LAS Srednja Istra. Študijski obisk je bila usmerjen v transnacionalno učenje in izmenjavo znanj ter izkušenj na področju razvoja zelenega in zdravega turizma. Partnerji so spoznali dobre prakse Srednje Istre, kot Vinoteka Tomaz, kolesarska pot po Parenzani, izdelovanje tradicionalnega istrskega peciva na Agroturizmu Ograde in adrenalinsko-kulturno doživetje turističnih ponudb v Pazinu.

Partnerji so se zbrali v Hotelu Kaštel v Motovunu, kjer je potekala kratka predstavitev Istre s posebnim poudarkom na Srednji Istri. Zbrane so pozdravili lokalni partnerji iz LAS-a Srednje Istre in direktorica Turistične zveze Srednje Istre Sanja Kantaruti. Zgodovinski razvoj regije je predstavil Davor Šišović, novinar lokalnega dnevnika »Glas Istre«. Kasneje smo se partnerji sprehodili po mestecu Motovun, ki se nahaja na griču 270 metrov nad morsko gladino. Motovun je srednjeveško mestece, ki je med današnjim prebivalstvom Istre poznan pod zaščitnikom Veli Jože, dobrim nežnim velikanom, opisanim v znani zgodbi hrvaškega pesnika in pisatelja Vladimirja Nazorja. Danes je znan po mednarodnem filmskem festivalu neodvisnih in avantgardnih filmov ter kulinaričnem festivalu vina in tartufov. Dan se je zaključil z degustacijo vin na lokalni Vinoteki Tomaz.

Drugi dan študijskega obiska se je začel z edinstveno izkušnjo - vožnja s kolesom po Parenzani iz Motovuna do kmečkega turizma Tikel v Špinovcih, kjer so partnerji nadaljevali s učnim tematskim delom srečanja. Parenzana je bila ozkotirna železnica, ki je povezala Trst s Porečom, ki je od leta 1902 do leta 1935 delovala. S tremi projekti, ki so bili sofinancirani iz sredstev Evropske unije, je postala ena izmed najbolj znanih kolesarskih poti v Evropi, ki turistom ponuja kolesarjenje v čisti naravi, obisk mediteranskih mest in spoznavanje lokalnih znamenitosti Istre.

V večernih urah so partnerji preizkusili svoje znanje na delavnici izdelovanja tradicionalnega istrskega peciva na Agroturizmu Ograde, eni izmed najstarejših registriranih družinskih kmetijskih kmetij v Istri. Agroturizem Ograde se razprostira na 13.000 m2 in je specializiran za kmetijstvo, vzrejo domačih živali in agroturizem.

V četrtek so partnerji obiskali mesto Pazin, kjer so lahko so spoznali ponudbo ZipLine Pazinske jame in obisk srednjeveškega gradu Pazin. Zadnja postaja študijskega obiska pa je bila pokopališka cerkev sv. Marije, ki se nahaja v bližini Berama. V njej je eden od najdragocenejših dosežkov istrskega srednjeveškega slikarstva - dobro ohranjene poznogotske freske, ki skoraj popolnoma prekrivajo notranje stene cerkve, ki jih je izdelal mojster Vincent iz Kastava. Najmočnejši vtis naredi freska "Ples mrtvih", kjer kralji, trgovci, kardinali, pa tudi sam papež plešejo z roko v roki s smrtjo.

Naslednji multilateralni študijski dogodek bo potekal marca 2018, na Madžarskem.


Partnerji so se s turističnim vodičem sprehodili po srednjeveškem mestecu Motovun.


Vožnja s kolesom po Parenzani.


Izdelovanje tradicionalnega istrskega peciva na Agroturizmu Ograde.


Produkcija: Peternet