English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Uspešno izvedeno letno srečanje turističnih ponudnikov Srca Slovenije

20. februar 2019 - V ponedeljek, 18. februarja 2019, se je v Litiji v mestnem muzeju zgodilo letno srečanje turističnih ponudnikov Srca Slovenije. Udeležilo se ga je skoraj 60 predstavnikov različnih podjetij, društev, kmetij in drugih akterjev, ki delujejo na področju turizma v Srcu Slovenije.

V prvem delu srečanja so udeleženci spoznali dobre prakse iz posameznih občin iz Srca Slovenije in iskali ob njih navdih za razvoj svoje lastne ponudbe:
  • občina Kamnik: nagrajena Bosonoga pot kot primer razvoja dopolnilne ponudbe Term Snovik (Katarina Hribar),
  • občina Lukovica: Razgledi z vrha, razvoj butične ponudbe na kmetiji s prostorom za zaključene družbe in "glambing" hiškami (Tomaž Močnik),
  • občina Dol pri Ljubljani: Domačija Pr' Krač, razvoj dodatne dejavnosti kampinga in karavaninga ob obstoječi ponudbi turistične kmetije (Tone Čič),
  • občina Šmartno pri Litiji: Zeliščarska domačija Pivec, razvoj turističnih programov za ljubitelje zelišč (Jožica Bajc Pivec),
  • občina Litija: Grad Sveta Jurjeva Gora, razvoj kulturnega turizma in kulinarične ponudbe na območju večih svetišč v Gabrovki pri Litiji (Volk Turjaški).
Sledila je kratka predstavitev aktualnih informacij o priložnostih, ki jih lahko izkoristijo turistični ponudniki v organizaciji Razvojnega centra Srca Slovenije. V pripravi so namreč izobraževanja za turistične ponudnike in za turistične vodiče, nadgrajujejo se tudi vsebine na spletni strani Srce Slovenije. O načinih vključevanja kulturne dediščine v sodobno turistično ponudbo so spregovorili tudi predstavniki IC Geoss.

V drugem delu je Mitja Bratun za LAS Srce Slovenije predstavil aktualni javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju občin Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji v letu 2019 za Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Udeleženci so izvedeli, kakšne so specifike razpisa in na kaj naj bodo pozorni, hkrati pa so lahko preverili svoje projektne ideje z vidika primernosti prijave na javni poziv.

Sledil je del, ko so udeleženci razpravljali o vsebinah novih povezovalnih projektov s področja turizma, ki bi jih lahko uresničili s sredstvi za razvoj podeželja. Osredotočili so se na nekaj ključnih področij:
  • kamping in karavaning,
  • vodni viri,
  • lokalna kulinarika,
  • aktivni turizem s pohodništvom, kolesarjenjem in vodnimi športi,
  • model razpršenega rezervacijskega sistema in
  • druge ideje na temo wellnessa, selfnessa, energetskih točk itd.

V zadnjem delu srečanja so si lahko zainteresirani ogledali rudnik Sitarjevec v organizaciji Zavoda za kulturo, mladino in šport Litija. Gre za osrednjo turistično točko v Litiji, ki je od lanskega leta spet odprta za obiskovalce. Sodi med večja in bogatejša rudna nahajališča v Sloveniji. V njem so kopali zlasti svinčevo in živosrebrno rudo, zanj je značilno tudi veliko bogastvo raznovrstnih mineralov. Turističnim ponudnikom, ki so bili nad ogledom navdušeni, smo postregli s sitarjevško malico, ki prestavlja primer dobre prakse sodelovanja med lokalnim TIC-em in gostinskim ponudnikom (Kuhla).

Na dogodku smo udeležencem razdelili tudi aktualne promocijske materiale Srca Slovenije.

Srečanje je bilo sofinancirano s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.



V prvem delu so se predstavili turistični ponudniki iz Srca Slovenije, med njimi tudi Volk Turjaški.



Primer dobre prakse in pozitivne učinke povezovanja na področju karavaninga je predstavil Tone Čič iz Dolskega.




Predstavitev javnega poziva LAS Srce Slovenije.



Zbiranje idej za povezovalne projekte s področja turizma za Srce Slovenije.



Ogled rudnika Sitarjevec v organizaciji ZKMŠ Litija.

Produkcija: Peternet