Warning: mysql_pconnect(): MySQL server has gone away in /var/www/vhosts/razvoj.si/httpdocs/class/DB.class.php on line 38 Razvojni center Srca Slovenije :: Sprehod po mestnih poteh Kamnika s prof. Janom Gehlom
English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Sprehod po mestnih poteh Kamnika s prof. Janom Gehlom

12. april 2019 - Razvojni center Srca Slovenije je v okviru projekta CityWalk, v sodelovanju z Občino Kamnik in Štajn Arhitekti, gostil prof. Jana Gehla, mednarodno priznanega strokovnjaka za urbano mobilnost. Prof. Jan Gehl je danski arhitekt in svetovalec za urbano oblikovanje s sedežem v Kopenhagnu, katerega kariera se je osredotočila na izboljšanje kakovosti mestnega življenja s preusmeritvijo oblikovanja mesta za pešce in kolesarje. Je eden danes najbolj vplivnih mislecev v sodobnem urbanističnem oblikovanju. V Kamniku je v pripravi lokalna strategija hodljivosti – dokument, ki v občini Kamnik nastaja prvič. Prof. Jana Gehla, mednarodno priznanega strokovnjaka za urbano mobilnost, smo v Kamnik povabili v želji, da bi dokumentu dodali večjo dodano vrednost.

Znani arhitekt se je v spremstvu skupine deležnikov, sprehodil po mestnih poteh Kamnika. Med sprehodom je predstavil svoja opažanja in se z zainteresiranimi stranmi pogovarjal o urbanističnem načrtovanju Kamnika in kako se to povezuje s kakovostjo življenja ljudi. Prof. Gehl je ob tem izpostavil, da ima načrtovanje mest velik vpliv na življenje ljudi. ''Ljudje oblikujemo mesta, potem pa mesta oblikujejo nas.'' Ravno zato je mesta potrebno načrtovati tako, da spodbujajo gibanje. Prof. Gehl meni da so mesta, ne glede na kulturo, kraj za človeška srečanja, zato mora biti njihova zasnova predvsem v omogočanju takšnih priložnosti. Mesta bi morala povečati raznolikost socialne izmenjave, hkrati pa zmanjšati potovalne potrebe, omogočiti ljudem, da uživajo v življenju v javnih prostorih in ustvarijo možnosti, da se ljudje srečajo po naključju in namerno. Ob sprehodu od Glavnega trga preko Šutne, je kot pozitivno lastnost kamniškega urbanističnega načrtovanja izpostavil dejstvo, da je Šutna zaprta za motoriziran promet, predvsem pa veliko zelenih površin tako okoli mesta kot v samem mestnem središču.

Zvečer je ogledu Kamnika sledilo še predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, kjer se je v predavalnici trlo znanja željnih študentov, profesorjev in drugih strokovnjakov s področja arhitekture in urbanizma ter predstavnikov nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z razvojem mest. Na predavanju je beseda tekla o najpomembnejših vidikih Gehlove filozofije v urbanističnem oblikovanju, ki so bili podlaga za korake, ki jih je treba sprejeti, da bi ustvarili živahno, prijazno, varno in trajnostno mesto.

Obisk prof. Gehla v Kamniku je bil organiziran v okviru projekta CityWalk, ki s pomočjo okrepljene vloge aktivnih trajnostnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje, ozavešča meščane v Podonavski regiji o pomenu zmanjšanih emisij in hrupa, ter vzpostavitvi varnejšega prostora za življenje.


Prof. Jan Gehl v Kamniku


Sprehod po mestnih poteh Kamnika z deležniki


Razprava o urbanističnem načrtovanju Kamnika


Sprehod po mestnih poteh Kamnika 


Projekt sofinancira Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

Produkcija: Peternet