English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Ne veste kam na enodnevni izlet? Za vas imamo nekaj predlogov

31. junij 2020 - Občina Litija leži v zahodnem delu Posavskega hribovja in hkrati v središču Slovenije, saj se na njenem ozemlju nahaja tudi geometrično središče Slovenije. Razgibana pokrajina je lahko dosegljiva tako z javnim prevozom, kot tudi z avtomobilom in ponuja številne možnosti za izletništvo in rekreacijo, celotno območje pa je prepredeno s kolesarskimi in pohodnimi potmi ter turističnimi kmetijami.

Začnite svoje popotovanje v krajih z bogato zgodovino, etnološkimi posebnostmi, arheološko dediščino, neokrnjeno naravo in prijaznimi ljudmi – v Občini Litija.

Vašo dogodivščino lahko začnete v Pustolovskem parku Geoss, ki je največji pustolovski park v Sloveniji. Nahaja se v vasi Slivna, v neposredni bližini Geometričnega središča Slovenije. Preizkusite se lahko na sedmih plezalnih poteh različnih težavnostnih stopenj na višini od 1 do 25 metrov, tisti najpogumnejši pa se lahko spustite po orjaškem spustu, ki je dolg 915 metrov.

Priporočano, da svojo pot nadaljujete naprej v Litijo, mimogrede pa se ne pozabite ustaviti še v vasi Klenik, kjer vam je na ogled povečana replika Vaške situle, ki je ena izmed najznamenitejših izkopanin v Sloveniji

V vročih poletnih mesecih se lahko ohladite v Rudniku Sitarjevec na prijetnih 10˚C. Rudnik sodi med večja rudna nahajališča v Sloveniji in v svoji notranjosti skriva hitrorastoče kapniške strukture, ki so edinstvene v Evropi in so med najhitreje rastočimi v svetovnem merilu. Več kot 60 vrst različnih mineralov, rudarska oprema, rudarske anekdote, razstava o rudniškem netopirju, reprodukcija paleookolja, razstava nakita iz hematita in rudarska »Sitarjevška mal'ca« - vse to lahko spoznate in okusite v Rudniku Sitarjevec.

Svoj dan zaključite v grajskem slogu in se odpeljite še do najlepšega renesančnega gradu in enega najpomembnejših kulturnih spomenikov na Slovenskem, ki se nahaja v Občini Šmartno pri Litiji – Gradu Bogenšperk. Za zaključek aktivnega dne se nagradite s kulinaričnim razvajanjem v grajski krčmi, kjer vam bodo v družbi grajskih dreves postregli z vrhunskimi kulinaričnimi kreacijami, ki so sestavljene iz izbranih lokalnih sestavin.

V kolikor si še ne želite povratka domov, vam svetujemo, da v Pustolovskem parku Geoss preživite nepozabno noč med krošnjami dreves. Jutranji zajtrk na drevesu boste preživeli v družbi sončnega vzhoda, pripravljeni na nova doživetja v Srcu Slovenije.






Produkcija: Peternet