English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Zmanjšajmo izpušne pline - vozimo se skupaj!

Center za razvoj Litija je v okviru evropskega projekta CO2-NeuTrAlp izdelal spletni portal www.deliva.si, ki je namenjen lokalnim prebivalcem območja Srca Slovenije pri iskanju ali ponujanju skupnega prevoza. Predvsem si želimo, da bi portal začeli uporabljati pri svojih prevozih v šolo ali na delo.

»Deljenje avtomobila« (car pooling) pomeni skupno uporabo vozila, ki ga upravlja voznik in si ga deli z enim ali več potnikom. Namen je, da zainteresirani vozniki preko spletnega portala ponujajo proste sedeže v svojem vozilu za določeno relacijo, hkrati pa na tem portalu proste sedeže iščejo iskalci prevoza. Tako si vsi potniki v vozilu delijo stroške z voznikom, hkrati pa zmanjšajo emisije CO2 in s tem konkretno prispevajo k ohranjanju okolja. Projekt, ki ga izvajamo na Centru za razvoj Litija in ga sofinancira Evropska unija, je relativna novost v slovenskem prostoru.
V Sloveniji več kot tri četrtine zasebnih potovanj opravimo z avtomobilom. To je posledica prometne politike zadnjih dveh desetletij, ki je jasno favorizirala prevoz z avtomobilom, sistem javnega potniškega prometa (predvsem avtobusnega) pa prepustila propadanju. Tako danes marsikje povezave z javnim potniškim prometom ne obstajajo ali pa so časovno in prostorsko neusklajene. Prednosti »deljenja avtomobila« so nižji potni stroški in potrebe po nakupu dragega avtomobila, manj gneče na cestah in pri parkiranju, bolj kakovostna uporaba površin, ki so namenjene parkiranju, zmanjševanje števila prevoženih kilometrov po potniku v avtu, povečevanje rabe javnega prometa, nižji izpusti CO2 in ostalih škodljivih plinov, zmanjševanje stresa in druženje.

Projekti »Delimo si avto« so v tujini znani že od sredine 70. let 20. stoletja. Obstaja več različnih načinov deljenja avtomobila. Eden od načinov je, da se lastnik avtomobila in sovoznik(i) celo pot peljejo skupaj (npr. kadar ima nekaj ljudi iz iste soseske isto pot v službo). Drugi razširjeni način je uporaba skupnih (car pooling) parkirišč – ko se vozniki posamezno pripeljejo s svojimi avtomobili do določene dogovorjene točke – parkirišča – nato pa nadaljnjo pot nadaljujejo skupaj v enem vozilu. Tak sistem je primeren za sovoznike iz različnih naselij, ki od določene dogovorjene točke naprej potujejo skupaj. (npr. iz obrobja mesta v center mesta). Tretji pogost način je iskanje prevoza po potrebi, ko potuješ na različnih relacijah (npr – če potuješ v različna mesta), si s pomočjo baze podatkov o voznikih, ki potujejo na določenih relacijah, poiščeš prevoz.

Več informacij: Gašper Kleč, vodja projekta CO2-NeTrAlp


Produkcija: Peternet