English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Izšla je pravljica "Radovedni vrabček Čivi v Srcu Slovenije"

Pred dnevi je pri založbi Modrijan izšla pravljica z naslovom »Radovedni vrabček Čivi v Srcu Slovenije«, ki je bila javnosti prvič predstavljena v sredo, 3. februarja 2010 v Osnovni šoli Janka Kersnika na Brdu pri Lukovici. Knjižica je nastala v sodelovanju s Centrom za razvoj Litija, ki je upravljalec blagovne znamke Srce Slovenije.
Knjigo sta predstavili avtorica, mladinska pisateljica, Darinka Kobal in znana slovenska igralka, Alenka Tetičkovič. Dogodka so se udeležili učenci šole in predstavniki občin Srca Slovenije, prisotne pa sta pozdravila ravnateljica šole, ga. Brigita Nojič in župan Občine Lukovica, g. Matej Kotnik.

Otroci so si lahko ogledali tudi razstavo originalnih ilustracij iz pravljice, ki niso računalniško ustvarjene, temveč risane ročno in so delo priznane ilustratorke, ge. Alenke Vuk. In če je otroke navdušila predstavitev avtorice in ge. Tetičkovič, pa je nas, poslušalce, njihovo že zdaj obsežno znanje o krajih Srca Slovenije.

Skozi pravljico je na zanimiv in otrokom privlačen način predstavljeno območje Srca Slovenije. Radovedni vrabček Čivi želi spoznati Srce Slovenije in obišče devet zanimivih krajev, na poti pa spozna nove prijatelje, ki mu pripovedujejo že skoraj pozabljene zgodbe iz teh krajev ter predstavijo stare običaje in druge zanimivosti. Vrabček Čivi se ustavi na Vačah, obišče Moravče in Lukovico, raziskuje Kamnik in Dol pri Ljubljani, se potepa po Litiji, Šmartnem, Zagorju in Radečah.

Namen pravljice je skozi literaturo otrokom in odraslim približati območje Srca Slovenije in njegovo dediščino, ciljna skupina pa so predvsem otroci 4. in 5. razredov, ki se pripravljajo na predmet družba. Pravljica o radovednem vrabčku Čiviju je nastala na podlagi terenskega dela, avtorica je namreč vsebino za knjigo zbirala po krajih, v katerih se pravljica odvija. Spoznavala je zanimive ljudi, ki so ji povedali tudi že pozabljene zgodbe. Počasi se je rojevala pravljica o Čivijevih potepanjih po naši krasni deželici.
Želimo si, da bi pravljica prišla v prav vsak dom in v roke čim več radovednih bralcev vseh starosti in s tem popestrila znanje o našem kraju, ali pa tistem, eno vasico naprej. Knjigo boste našli v knjigarnah po vsej Sloveniji, naročite pa jo lahko tudi direktno (preko spleta) pri založbi Modrijan.

Andreja Čop

Fotografije si lahko ogledate na http://www.razvoj.si/?lng=sl&t=fotogalerija&id=651 

     
Alenka Tetičkovič, Darinka Kobal in ostali gostje na prvi predstavitvi knjige v Lukovici

Produkcija: Peternet