English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Obiskali so nas partnerji iz Univerze v Trentu

Od 16. do 18. februarja je Center za razvoj Litija gostil dva predstavnika italijanskega partnerja v okviru projekta »Listen to the voice of villages«. Fabio Sacco in Stefano Andreotti prihajata iz Univerze v Trentu in sta strokovnjaka na področju razvoja turističnih destinacij.

Prvi dan obiska sta predstavnika univerze v prostorih Centra za razvoj Litija kot primer dobre prakse predstavila možnosti upravljanja območja Srce Slovenije v okviru vzpostavitve destinacijske organizacije. Po diskusiji je sledilo delovno kosilo z županom občine Litije, Francijem Rokavcem. V popoldanskih urah so predstavniki Centra za razvoj Litija skupaj z italijanskimi kolegi obiskali Jablaniško dolino, ki je ena izmed treh pilotnih območij v projektu. Na Bregu so gostoma razkazali zbirko savskih prodnikov in obiskali domačijo Paternoster, ki se ukvarja s proizvodnjo sirov. Zvečer so v družbi vodje smučarske sekcije Športnega društva Dole pri Litiji, Dušana Maka, obiskali še smučišče na Dolah pri Litiji. Celoten naslednji dan so preživeli na pilotnem območju Oglarska dežela. Gospodar domačije Brinovec jim je predstavil svoje delo in ideje za nadgradnjo šolskih programov, s poudarkom na aktivnem sodelovanju pri oglarjenju. Rdeča nit vseh programov naj bi bila aktivno doživljanje počitnic na oglarski domačiji. Sledil je ogled domačije Medved in prostorov ter razstavne galerije Mizarstva Kos, nad katerim sta bila partnerja navdušena.

Zadnji dan obiska so partnerji preživeli v Kamniku, kjer so obiskali Agencijo za razvoj turizma in podjetništva, v prostorih Občine Kamnik pa sta jih sprejela podžupan Rudolf Pfajfar in direktor občinske uprave Vladimir Korošec. Povabljenim sta predstavnika Univerze v Trentu predavala o destinacijskem menedžmentu, pri katerem gre za model, ki je vzpostavljen na določenem turističnem območju oziroma za določeno turistično destinacijo z namenom, da skrbi za razne promocijske aktivnosti (obveščanje medijev, promocije na sejmih, opravlja nalogo posredovanja informacij – TIC), oblikuje skupne turistične produkte (povezovanje partnerjev, ob tem pomoč pri organizaciji in promociji) ter poskuša najti najboljše tržne poti, ki v nadaljevanju za določeno območje pomenijo povečanje števila obiskovalcev, kar je tudi eden izmed glavnih ciljev DMO. Poleg ustvarjanja incoming turizma, ki je ena izmed glavnih nalog, DMO skrbi še za upravljanje z blagovno znamko ter simbolnimi vrednostmi destinacije, neguje odnos med vsemi deležniki znotraj destinacije ter meri vpliv, ki ga prinaša turizem na lokalni sistem. Kombinacija vseh faktorjev pomeni uspešno upravljanje turistične destinacije. Prednost organizacije, ki izvaja naloge destinacijskega menedžmenta je tudi ta, da se poveča občutek za odgovornost vseh udeležencev, ki med seboj vzpostavijo sistem, po katere sprejemajo odločitve znotraj organizacije. Prisotni so bili zadovoljni s predstavitvijo in predlogi za nadaljnji razvoj turizma na njihovem območju ter se strinjali, da je potrebno na lokalni (Kamnik), regionalni (Srce Slovenije) in nacionalni ravni nameniti še veliko truda skupni strategiji, promociji, povezovanju turističnih programov in načrtnem razvoju turističnih destinacij. Po končani predstavitvi so predstavniki Centra za razvoj Litija skupaj z italijanskimi kolegi z delom nadaljevali na terenu in si v družbi direktorja podjetja Velika planina d.o.o. ogledali še pilotno območje Velika planina.

Več o projektu in ostalih partnerjih lahko preberete na http://www.listentothevoiceofvillages.org/.


Tina Mučič in Gašper Kleč

     
Partnerji iz Italije so obiskali vsa tri pilotna območja projekta Listen to the voice of villages




Produkcija: Peternet