English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Jejmo zdravo in domače!

V Srcu Slovenije se zavedamo pomena lokalne trajnostne oskrbe s hrano, zato se zavzemamo za izboljšanje prehranskih navad z zagotavljanjem sveže, sezonske in raznovrstne lokalne ponudbe.
V ta namen Jarina, zadruga za razvoj podeželja, povezuje lokalne pridelovalce in potrošnike in zagotavlja oskrbo z zdravo hrano, pridelano v lokalnem okolju. Jarina deluje v skladu z načeli, ki jih zagovarja blagovna znamka Srce Slovenije, ki predstavlja geografsko zaokroženo območje v obliki srca z geometričnim središčem Slovenije kot središčno točko območja. Ključno sporočilo blagovne znamke Srce Slovenije je dvig kvalitete življenja prebivalcev na območju, ki ga uresničuje preko različnih projektov, eden od njih je tudi Naravnost z dežele.

Pristop »iz regije za regijo« prinaša velike prednosti, predvsem pa sta lokalna proizvodnja in lokalna poraba hrane izjemno pomembna elementa tako krepitve lokalnega okolja kot tudi regionalnega razvoja. Lokalna oskrba z zdravo hrano veča ekonomsko moč z novimi možnostmi zaposlovanja na podeželju in prinaša nove tržne priložnosti za lokalne pridelovalce. Tako se odpirajo možnosti za nova delovna mesta, ohranja se poseljenost na podeželju in z njim tudi kulturna krajina. Z oskrbo z lokalno pridelano hrano se znižajo stroški za nepotrebno skladiščenje, prevoz in distribucijo, s tem prihranimo pri energiji, gorivu in režijskih stroških ter prispevamo k zmanjševanju toplogrednih emisij. Zaradi krajših transportnih poti je hrana bolj kakovostna, sveža in zdrava. Spodbujamo možnosti za neposredno prodajo na lokalnem trgu in z njo skrajševanje tržnih poti “iz njive na mizo”. Jarina povezuje kmete in z lokalnimi pridelki, predvsem z integriranim in ekološko pridelanim sadjem, oskrbuje nekaj lokalnih vrtcev in osnovnih šol v na območju Srca Slovenije. Projekt Naravnost z dežele želi okrepiti lokalno okolje, saj gre za indirektne stike med pridelovalci hrane in otroki, preko tega pa poteka tudi ozaveščanje mladih o pomenu zdravega načina življenja.
K sodelovanju želi Jarina pridobiti tudi druge javne ustanove, kot so domovi za starejše občane in srednje šole ter gostilne, izvajati pa želi tudi prodajo zdrave domače hrane v mestnih središčih.

Nataša Smrekar, Jarina


Produkcija: Peternet