English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Leseni kažipoti, informativne table in pastirska učna pot na Veliki planini

V okviru projekta Listen to the voice of villages, ki se izvaja tudi na pilotnem območju Velika planina, je v letošnjem letu v skladu z načrtom enotne označitve planine predvidena postavitev usmerjevalnih in informacijskih tabel ter ureditev knjižice "Po pastirskih poteh", kjer bo predstavljena bogata dediščina pastirskega življenja. Usmerjevalne table bodo imele obliko lesenih kažipotov, postavljene pa bodo večinoma na viharnikih in bodo pohodnike oziroma obiskovalce usmerjale v pravo smer, kar je na Veliki planini posebej dobrodošlo v slabših vremenskih razmerah. Na najbolj izpostavljenih turističnih točkah bomo postavili informativne table s kartografskim prikazom planine in označenimi potmi. Prva takšna tabla že stoji na Kranjskem raku.

V okviru projekta nameravamo vzpostaviti tudi tematsko učno pot – »Po pastirskih poteh« – z Velike na Malo in Gojško planino. Na tej poti se bodo obiskovalci planine seznanjali z bogato pastirsko dediščino tega območja, točke na poti pa bodo povezale vse tri planine. V pripravi je knjižica in dodatno gradivo, ki bo v pomoč predvsem vodnikom pri vodenju skupin ter predstavitvi pastirske dediščine. Nadaljujejo se tudi postopki za registracijo velikoplaninskega trniča kot intelektualne lastnine, saj ima edinstven pomen za kulturno dediščino in izročilo Velike planine.

Mednarodni projekt  "Listen to the voice of villages", ki se izvaja že več kot leto dni, je že prinesel dobre rezultate. Nad potekom projekta so zadovoljni tudi na Občini Kamnik, saj so se vanj aktivno vključili predstavniki agrarnih skupnosti, planinskih domov, različnih društev, družba Velika planina d.o.o., Agencija za razvoj turizma in podjetništva v občini Kamnik in Logarska dolina d.o.o. ter ob tem pokazali pripravljenost, da vsak po svojih močeh prispevajo izkušnje, svoj pogled na prihodnji razvoj planine in pri njem tudi aktivno sodelujejo.

Povzeto po: Kamniški občan


Produkcija: Peternet