English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Kako zmanjšati izpuste toplogrednih plinov

Center za razvoj Litija je konec februarja v sklopu mednarodnega projekta CO2-NeuTrAlp v prostorih Občine Kamnik skupaj z nevladno organizacijo za trajnostni razvoj Umanotera predstavil »ogljični odtis« in ukrepe, ki vplivajo na zniževanje emisij CO2.

»Ogljični odtis« je prostovoljen periodičen izračun emisij, izražen v tonah CO2 na leto, s katerim ugotavljamo skupno količino CO2 in drugih toplogrednih plinov (CO2, metan, N2O, fluoro-ogljiki), za katere smo odgovorni posamezniki ali organizacije. Izračun ogljičnega odtisa se pripravi na osnovi kvalitativnih in kvantitativnih vprašalnikov za naslednja področja:
- električna in elektronska oprema,
- ogrevanje, prezračevanje in hlajenje prostorov,
- nabava in storitve,
- transport (službeni prevozi in prevozi zaposlenih na delo)
- svetila.

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je izredno visoka koncentracija toplogrednih plinov, ki okoli Zemlje tvorijo ovoj, razlog za hitro in nevarno segrevanje ozračja, posledice globalnega segrevanja pa so danes vidne po vsem svetu.

Namen ogljičnega odtisa
Podatki, ki jih pridobimo z ogljičnim odtisom, nam pripomorejo pri lažjem upravljanju z izpusti CO2. Na podlagi teh lahko določimo najpomembnejše vire izpustov, spremljamo izpuste v nadaljevanju ter, kar je najpomembneje, načrtujemo ukrepe za zmanjšanje le-teh. Računanje odtisa nima dosti smisla, če temu ne sledi zavezanost in delovanje organizacije za zmanjševanje emisij in izboljšanje učinkovitosti. Izračun ogljičnega odtisa je lahko koristen pripomoček za vzpostavljanje celovitega sistema okoljskega upravljanja organizacije. Ogljični odtis kaže tudi na okoljsko odgovornost organizacije/posameznika, na zavedanje, da problem z izpusti CO2 obstaja. V prihodnjih mesecih bo za Občino Kamnik izračunan ogljični odtis, ki mu bodo sledili ukrepi za zmanjševanje izpustov. Ponavadi ukrepi, ki jih izvedemo v praksi pomenijo tudi zmanjšanje stroškov organizacije/posameznika in bolj kakovostno delo.
V tujini z ogljičnim odtisom svoje izdelke opremljajo tudi nekatere trgovske verige in s tem svojim potrošnikom ponujajo možnost izbire izdelkov tudi na podlagi njihovega vpliva na okolje.

Kako si izračunam ogljični odtis?
Svoj izračun CO2 odtisa lahko naredi tudi vsak posameznik in s tem ugotovi kakšni so njegovi letni izpusti. Vsak Slovenec letno v povprečju izpusti 10 ton CO2, meja pri kateri bi bil izpust vzdržen za planet pa znaša približno 2 toni. Posamezniki si lahko izračunajo svoj ogljični odtis na spletni strani www.umanotera.org ter ugotovijo, kako lahko zmanjšajo svoj vpliv na okolje. Večino, skoraj dve tretjini izpustov na ravni posameznikov in tudi organizacij predstavljajo prevozi.

Gašper Kleč



Produkcija: Peternet