Warning: mysql_pconnect(): MySQL server has gone away in /var/www/vhosts/razvoj.si/httpdocs/class/DB.class.php on line 38 Razvojni center Srca Slovenije :: 25 tisoč kilometrov za varovanje planeta
English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


25 tisoč kilometrov za varovanje planeta

V Termah Snovik je 21. aprila potekala novinarska konferenca, na kateri je bil predstavljen projekt 90 dni kolesarjenja za zeleni rekord Zemlje. Ekstremni kolesar Radovan Skubic Hilarij se bo prvega junija podal na svoj najdaljši kolesarski podvig doslej, saj bo v 90 dneh po Sloveniji prekolesaril 25 tisoč kilometrov.

Trasa, po kateri bo Hilarij med letošnjim poletjem vsak dan prevozil v povprečju 290 kilometrov, je speljana po območju Srca Slovenije, Posavja in Dolenjske. Ultramaraton bo zjutraj začel in zvečer končal v najvišje ležečih eko termah pri nas, Termah Snovik. Zagon na poti, ki bo neuradno tudi najdaljša na svetu, mu bodo dajala njegova ljubezen do narave, saj želi s projektom poudariti pomen ohranjanja našega planeta. »Narava je moja druga mama, zato bi rad ljudem pokazal, koliko mi pomeni in kako bi morali skrbeti zanjo« pojasnjuje Radovan.

Hilarijev ultramaraton bo potekal od 1. junija do 29. avgusta 2010, v tem času pa se bo iz zelenega objema kamniških planin vsakodnevno odpravil na pot s kolesom in devetdesetkrat prekolesaril traso Terme Snovik - Kamnik – Domžale – Dol pri Ljubljani – Geoss - Litija - Šmartno pri Litiji – Bogenšperk – Ivančna Gorica – Muljava – Žužemberk – Dolenjske toplice – Novo mesto – Otočec – Šentjernej - Kostanjevica – Brežice – Krško – Brestanica – Sevnica – Radeče – Zidani most – Hrastnik – Trbovlje – Zagorje ob Savi – Litija – Dol pri Ljubljani – Domžale – Kamnik – Terme Snovik.

Poganjanje pedalov bodo spremljale okrogle mize, predavanja in drugi dogodki o ekoloških temah s poudarkom na gozdovih, vodah in ozračju. Akcije se bodo odvijale v krajih, skozi katere bo potekal kolesarski ultramaraton. Hilarija bodo ob določenih dogodkih pri vožnji skozi kraje ob trasi sprejeli tudi tamkajšnji župani. Ultramaratonec jim bo izročil posebno listino, s katero se bo občina obvezala, da bo skrbela za ohranjanje naravnega okolja, podpirala trajnostni razvoj in učinkovito ter odgovorno ravnala s skupnimi viri.

Hilariju so na pomoč pri uresničevanju cilja priskočile Zveza ekoloških gibanj Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Center za razvoj Litija, Turistična zveza Slovenije in Društvo za razvoj in varovanje GEOSS-a. Omenjene institucije pri projektu koordinirajo spremljevalne dogodke, skrbijo za medijsko podporo in pomagajo pri vključevanju drugih institucij. Organizacijski odbor projekta sestavljajo Radovan Skubic – Hilarij, Aleksandra Gradišek, Karel Lipič, Jože Prah in Mirko Kaplja.

Hilarijev namen je 90 dni ozaveščati ljudi o stanju našega planeta, ki nam je vsem skupni dom, zato bo preko medijev vsakodnevno v svet pošiljal sporočila z napotki o odgovornem ravnanju z okoljem. »S podporo projektu želimo vplivati na dvig ekološke zavesti in opozoriti na pomen ohranjanja okolja in s tem prispevati k dvigu kvalitete življenja« je povedala Aleksandra Gradišek, direktorica Centra za razvoj Litija.

Prireditev ob startu kolesarskega ultramaratona bo v Termah Snovik potekala v ponedeljek, 31. maja 2010. Projekt 90 dni kolesarjenja za zeleni rekord Zemlje je vključen tudi v akcijo Slovenija kolesari, ki si prizadeva za promocijo kolesarjenja v Sloveniji. Ne glede na vremenske razmere, se bo Hilarij na pot podal vsak dan do konca avgusta, saj pravi, da si samo naš planet zasluži nekaj tako ekstremnega.

O Radovanu Skubicu:
Radovan Skubic – Hilarij je ljubiteljski športnik, ki se z ultramaratonom ukvarja že dvajset let in hrepeni po ekstremnih dosežkih. Že od mladih let je rad tekel, za seboj pa ima vrsto nenavadnih uspehov. S tekom je osvojil mnoge vrhove po Evropi - Mont Blanc, Matterhorn in Monte Roso. Tekel je tudi po Škotskem višavju in v Wallesu na Snežni vrh. Pretekel je slovensko planinsko transverzalo od Maribora do Ankarana, na kar je še posebej ponosen, saj je popravil dotedanji rekord na tej poti. Tekel je za čistejšo reko Savo in njene bregove, pretekel je tudi pot od Bohinjskega jezera do Črnega jezera. V okviru projekta Tek miru in sožitja, je Hilarij pretekel pot od geometrijskega središča Slovenije na Vačah do gore Olimp v Grčiji, kjer je praznoval tudi svoj 50. rojstni dan. Leto 2004 je zaznamoval s projektom Pozdravljena, Evropa, ki ga je začel v Zagorju, in ga 1. maja, ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo, končal v Bruslju. Leto 2004 je bilo prelomnica v njegovem življenju, saj je tekaške copate zamenjal za kolo in z njim nadaljeval potepanja po domovini in svetu. Že leta 2005 je uspešno opravil prvi kolesarski projekt, v sedemnajstih dneh je prevozil 5200 kilometrov po Evropi in nekdanji Jugoslaviji, leta 2006 se je odpravil »po poti Zdravljice« in v trinajstih dneh prekolesaril 3800 kilometrov. Junija 2008 je iz GEOSS-a odkolesaril proti Pekingu na Olimpijske igre, pot do Kitajske pa ga je vodila čez Madžarsko, Ukrajino, Rusijo, Kazahstan in Mongolijo. Kljub vsem naporom se Hilarij z veseljem loteva novih podvigov, predvsem zaradi ljubezni do narave in zdravja.

V okviru projekta 90 dni kolesarjenja za zeleni rekord Zemlje, bo Hilarij sodeloval na naslednjih dogodkih:
Junij 2010:
• 31. maj – Prireditev ob startu kolesarskega ultramaratona v Termah Snovik
• 1. junij – Dan Save in Občinski praznik občine Trbovlje
• 7. junij – Občinski praznik občine Krško
• 16. junij – Dan Geoss in Občinski praznik občine Litija
• 17. junij – Svetovni dan boja proti širjenju puščav in suše
• 20. junij – Spomladanski sejem v Dolu pri Ljubljani
• 25. junij – Tradicionalni dnevi splavarjenja v Radečah

Julij 2010:
• 4. julij – Kolesarski maraton Alpe, Kamnik
• 11. julij – Svetovni dan prebivalstva
• 17. julij – Dogodek v Dolenjskih Toplicah
• 17. julij – Trški dnevi v Žužemberku
• 24. julij – Srečanje pohodnikov - lunašev na GEOSS-u

Avgust 2010:
• 7. avgust – Zagorska noč - Občinski praznik Občine Zagorje ob Savi
• 29. avgust – Valvazorjeve viteške igre na gradu Bogenšperk
• 29. avgust – Prireditev ob zaključku kolesarskega ultramaratona v Termah Snovik


Za vse dodatne informacije:
Ana Savšek, Center za razvoj Litija, e-naslov: ana.savsek@razvoj.si, telefon: 01 8962 717
Več informacij o podvigu je na voljo na spletni strani www.hilarijgorski.com

Sporočilo za javnost iz novinarske konference je dostopno tukaj.


Produkcija: Peternet