English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Abrahamov ključ Srca Slovenije 2010



LETO 1960 JE BILO PRAV POSEBNO LETO. Začelo se je s petkom, imelo je 29. februar, zaradi vsesplošnega osamosvajanja afriških držav izpod kolonialne oblasti pa je postalo znano kot »leto Afrike«. V Egiptu so začeli graditi Asuanski jez, v Švici so prvič zagnali pospeševalnik atomskih delcev in dali ženskam volilno pravico. Izumljen je bil laser, švicarsko-avstrijska alpinistična odprava je osvojila Dhaulagiri, ustanovljeni sta bili organizaciji EFTA in OECD. Medtem ko je Veliko Britanijo pretresala »obscenost« romana Ljubimec lady Chatterley, so ZDA odobrile prve kontracepcijske tabletke, tamkajšnje restavracije so začeli streči temnopoltim gostom, na predsedniških volitvah pa je zmagal John F. Kennedy. Osme zimske olimpijske igre so potekale v Squaw Valley v Kaliforniji, na poletnih v Rimu pa je blestel boksar Muhammad Ali. Sovjetska zveza je na prvem evropskem prvenstvu v nogometu premagala Jugoslavijo z 2:1. Elvis Presley se je po dveh letih vrnil iz Nemčije in posnel uspešnico Are you lonesome tonight, na Oskarjih je slavil Ben Hur, v kinematografe pa so prišli legendarni Hitchcockov Psiho, Spartak s Kirkom Douglasom, Oceanovih enajst s Frankom Sinatro in Deanom Martinom, Veličastnih sedem in Fellinijevo Sladko življenje.
IN TO JE BILO TUDI LETO, KO SO SE RODILI LJUDJE, KI SO ZA SEBOJ PUSTILI ALI ŠE PUŠČAJO SLED: eden najboljših nogometašev vseh časov Diego Armando Maradona, legendarni voznik formule 1 Ayrton Senna in teniški igralec Ivan Lendl, pa pevci glasbenih skupin U2, R.E.M., INXS in Simpy Red. Med filmskimi igralci abrahama letos slavijo Hugh Grant, Colin Firth, Sean Penn, Antonio Banderas, Jean-Claude Van Damme, Daryl Hannah in Julianne Moore, med »modrokrvneži« pa yorški vojvoda Andrew in japonski prestolonaslednik Naruhito.
POLEG NJIH SE JE LETA 1960 RODILO ŠE KAR NEKAJ SRČNIH LJUDI, KI JIM NI VSEENO ZA SVET IN LJUDI OKOLI SEBE. STE TUDI VI MED NJIMI?

Vabljeni, da se nam pridružite in postanete del zgodbe ABRAHAMOV KLJUČ SRCA SLOVENIJE 2010!

Projekt Abrahamov ključ je lani prvi začrtal Jože Kos, ki je z namenom postavitve novih orgel v župniji na Polšniku zbral skoraj 50 lanskih jubilantov iz vseh koncev Slovenije. Ime projekta nakazuje ključ za odpiranje src, dobrih medsebojnih odnosov in za odpiranje močne ter srčne pozitivne energije med Slovenci. Jožetu in generaciji 1959 je to uspelo. Zakaj ne bi tudi nam, rojenim leta 1960?
Ker se bo prvi dan srčnega praznovanja letos odvijal v občini Lukovica, ki ima dolgo in bogato tradicijo rejništva, smo se odločili, da v projektu zbrana sredstva namenimo otrokom iz rejniških družin. Med drugim jih bomo popeljali na zabaven izlet in z našo akcijo tudi širšo javnost opozorili na težave, s katerimi se spopadajo rejniki in rejenci v Sloveniji. Po opredelitvi v Zakonu o izvajanju rejniške dejavnosti je rejništvo posebna oblika varstva in vzgoje otrok, ki začasno ne morejo prebivati pri biološki družini. V Sloveniji je tako okoli 800 rejnikov in približno 1200 rejencev in čeprav na tem področju ostaja kar nekaj nerešenih vprašanj, se država s to problematiko skoraj ne ukvarja.
S tem, ko boste postali diamantni, biserni, zlati, srebrni ali bronasti boter našega projekta, boste tudi sami podprli pozitivne vrednote rejništva in opozorili na tisto, kar bi bilo lahko boljše. Pomagali boste ljudem, na katere preradi pozabimo, obenem pa boste postali pomemben člen močne verige prijateljstva in sodelovanja, ki se bo spletla med letošnjimi abrahami. Skupno praznovanje na Domačiji Rus v Šentvidu pri Lukovici, izlet po Srcu Slovenije in izlet na evropski ravni bodo prve stopničke na poti k temu cilju!
Poleg naštetega načrtujemo tudi izdajo posebne brošure o namenu in ciljih projekta z opisom problematike rejništva in s predstavitvijo vseh botrov in donatorjev. Imena botrov in sponzorjev bodo vgravirana tudi na ploščicah na panjskih končnicah čebelnjaka, ki ga bomo s pomočjo Čebelarske zveze Slovenije postavili na Domačiji Rus. Projekt podpira tudi Center za razvoj Litija s svojo znamko Srce Slovenije. Naj se ve, da tako v samem osrčju naše dežele kot tudi drugod po Sloveniji živijo srčni ljudje!
Veseli bomo, če se nam boste pridružili tudi vi in svoj letošnji, prav posebni rojstni dan osmislili! Zagotavljamo vam, da vam ne bo žal.

Več informacij lahko dobite pri vodji projekta Sreču Orsagu (040 665 503) in vodji Domačije Rus Tanji Šubelj (051 604 209) ali na e-naslovu Abrahamov.kljuc@gmail.com.

Abrahamov ključ Srca Slovenije 2010
organizacijski odbor


ABRAHAMOV KLJUČ SRCA SLOVENIJE – kaj, kdo in kdaj?
  • julij, avgust, september 2010: zbiranje abrahamov in podpisovanje pisem o nameri in botrstvu
  • začetek septembra 2010: prvi sestanek z abrahami, srečanje abrahamov z rejenci
  • september 2010: izlet za otroke iz rejniških družin
  • 2. oktober 2010: skupno praznovanje letošnjih abrahamov in njihovih povabljencev (za vse botre) na Domačiji Rus v Šentvidu pri Lukovici
  • 3. oktober 2010: izlet po Srcu Slovenije za abrahame in njihove partnerje (za diamantne, biserne, zlate in srebrne botre)
  • v letu 2011: izlet v hram evropske demokracije - Bruselj ali Strasbourg (za diamantne, biserne in zlate botre projekta in njihove partnerje)

Produkcija: Peternet