English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Predstavniki alpskih mest obiskali Veliko planino

Kamnik je junija gostil predstavnike različnih evropskih mest, povezanih v omrežje občin »Povezanost v Alpah« (Dynalp). Konferenca, ki je potekala dva dneva je bila prvi dan namenjena predstavitvi referatov na temo razvoja v Alpah, drugi dan pa so udeleženci obiskali Veliko planino, kjer so prejeli tudi knjižice »Po pastirskih poteh«. Te je pred nedavnim izdal Center za razvoj Litija in so rezultat evropskega projekta »Listen to the voice of villages«.

Kako obvladovati podnebne spremembe v turizmu, ki predstavljajo danes za alpski prostor resen izziv, ter kakšno vlogo imajo pri tem lokalne in regionalne skupnosti, so bile glavne teme tokratne konference. Omrežje občin si je za podlago in obenem tudi vodilo, kako doseči trajnostni razvoj v alpskem prostoru, izbralo Alpsko konvencijo. Ta mednarodna pogodba poleg okvirne konvencije vključuje področja, ki se dotikajo urejanja prostora in trajnostnega razvoja, varstva narave in urejanja krajine, hribovskega kmetijstva, gorskega gozda, turizma, energije, varstva tal in prometa. Osnovni cilj Omrežje občin »Povezanost v Alpah« je od samega začetka delovati iz lokalne ravni, zato pomembna vloga lokalnim skupnostim-občinam in regijam.

Zbrane so uvodoma pozdravili Rainer Siegele, predsednik Omrežja občin »Povezanost v Alpah, Igor Roblek s Stalnega sekretariata Alpske konvencije, Anton Tone Smolnikar, župan občine Kamnik ter Jernej Stritih, direktor službe vlade RS za podnebne spremembe. Vsi so bili enotni, da je izvajanje Alpske konvencije na regionalni ravni osrednjega pomena, saj le tako lahko območje ohranimo kot edinstveni naravni in kulturni prostor v Evropi. Po besedah Igorja Robleka bodo tudi v prihodnosti strmeli k širjenju izvajanja Alpske konvencije s ciljem, da se članstvo občin, vključenih v Dynalp, poveča na četrtino vseh občin, ki ležijo na alpskem prostoru. Jernej Stritih je pohvalil delo, ki ga opravljajo znotraj Omrežja občin »Povezanost v Alpah, katerega vidi kot vodilno mrežo na tem območju.

Tekst: Nika Vrhovnik (Občina Kamnik) in Gašper Kleč (Center za razvoj Litija)




Produkcija: Peternet