English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Uspešno zaključen projekt Prenos znanja v Makedonijo

Predstavniki Centra za razvoj Litija smo konec junija opravili drugi obisk Makedonije v okviru projekta Prenos znanja v Makedonijo, ki ga sofinancira Vlada Republike Slovenije. Na občinah Kratovo, Rankovce, Kumanovo, Kriva Palanka in Staro Nagoričane smo v sodelovanju in regionalno agencijo Severno-vzhodne regije v Makedoniji pripravili predavanja o možnostih za pridobivanje evropskih sredstev.

Predstavnikom občin smo na delavnicah prenesli različna znanja, ki lahko pripomorejo k lokalnemu in regionalnemu razvoju. Predstavili smo jim dobre prakse iz območja Srca Slovenije, ki so zrasle iz zasebnih podjetniških iniciativ na podeželju, ter iz nacionalnih in evropskih vzpodbud za razvojne projekte.

Makedonci so nam pokazali nekaj glavnih turističnih potencialov njihove regije. Eden izmed biserov je Kokino, megalitski observatorij, ki je 50 km oddaljen od glavnega mesta Skopje. Po starosti ga uvrščajo na četrto mesto, takoj za Abu Simblom v Egiptu, Stonehengom v Britaniji in Angkor Watom v Kambodži. Zgrajen naj bi bil v mlajši kamni dobi na nadmorski višini 1030 m v bližini Kumanova. Arheološke in astronomske analize naj bi pokazale, da so na kamnih našli posebne oznake, s katerimi so davni zvezdogledi spremljali premikanje sonca in lune, zlasti ob solsticiju in enakonočju. Na tem mestu so ob žetvi in drugih pomembnih dogodkih opravljali daritve. Še danes se na tej točki enkrat letno zbere množica obiskovalcev, ki čaka na trenutek, ko skozi režo skal posije sonce na točno določeno mesto na kamnitem prestolu.

Obisk Makedonije je bil že drugi v okviru projekta, ki ga Center za razvoj Litija sedaj uspešno zaključuje. Že ob študijskem obisku Makedoncev v Srcu Slovenije so se predstavniki slovenske in makedonske strani strinjali, da je nadaljnje sodelovanje koristno in potrebno. Sodelovanje se bo tako nadaljevalo predvsem pri prijavah skupnih mednarodnih projektov.

Ana Savšek, Center za razvoj Litija
 
 

 



Produkcija: Peternet