English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Naravnost z dežele za samooskrbo Srca Slovenije s hrano

6. oktober 2010 - Naravnost z dežele je znamka, ki povezuje ponudnike s podeželja - pridelovalce zelenjave, sadjarje, čebelarje in vrtnarje in domače obrtnike. Center za razvoj Litija je začel projekt pilotno izvajati že leta 2007 v občini Dol pri Ljubljani skupaj s 27 ponudniki, kmeti, sadjarji, čebelarji in vrtnarji. Kasneje smo vzpostavili tudi spletno stran www.nadezeli.si, kjer so vsi ponudniki predstavljeni in lahko vsakodnevno vnašajo svojo svežo ponudbo. Danes se mreža samooskrbe s hrano širi po območju Srca Slovenije.

Danes dobiva znamka Naravnost z dežele popolnoma nove razsežnosti, saj smo v preteklih dveh letih na Centru za razvoj Litija skupaj z zadrugo za razvoj podeželja Jarina naredili veliko v smeri razširitve te mreže na območje Srca Slovenije. V mrežo so se vključili novi ponudniki zlasti iz Kamnika, Lukovice, Moravč, Litije, Šmartnega pri Litiji, Domžal itd. Mrežo želimo razširiti na celotno območje Srca Slovenije, s ciljem, da povečamo lokalno samooskrbo na omenjenem območju in zagotovimo kupcem zanesljiv vir zdrave, sezonske, ekološke in doma pridelane hrane. Hkrati razvija Jarina zelo uspešno nove tržne poti. Trenutno poteka dobava pridelkov ponudnikov, vključenih v mrežo Naravnost z dežele, že v 22 vključenih javnih inštitucij (šole, vrtci), eno večjo verigo restavracij v Sloveniji ter eno izmed gostiln, vendar se odpirajo še mnoge nove priložnosti. Do konca leta se načrtuje vključitev 5 novih šol in 2 domov starejših občanov.

Uspešno se razvija tudi mobilna oskrba območja, saj je bil letos vzpostavljen sistem distribucije od pridelovalcev k večjim kupcem s transportnim vozilom. Ideja o mobilni prodaji posameznim kupcem v urbanih naseljih na območju Srca Slovenije ter v bližnjih mestih ostaja še neuresničena, vendar se dela tudi aktivno v tej smeri. V pripravi je tudi vzpostavitev sistema lokalnih tržnic na območju Srca Slovenije ter postavitev avtomatov z lokalnim sadjem v večji centrih in šolah. Za učinkovito izvajanje lokalne samooskrbe bo v prihodnje nujno potrebno vzpostaviti skladiščne prostore. V letošnjem letu predvideva zadruga Jarina distribucijo 74 ton lokalno pridelanega sadja, zelenjave, medu, mleka itd. iz Srca Slovenije.

Trenutno je ponudba kmetijskih pridelkov in izdelkov iz območja Srca Slovenije premajhna, da bi z njo lahko izpolnili do sedaj podpisane pogodbene obveznosti do naročnikov, zato nekatere pridelke in izdelke kupujemo od proizvajalcev iz širšega območja. Prav zato vabimo nove ponudnike v distribucijsko mrežo Naravnost z dežele. Kmete želimo vzpodbuditi tudi k temu, da bi se odločali za specializacijo v kakšno od dopolnilnih dejavnosti, saj je na trgu še veliko prostora za kmetijske izdelke, to je predelano hrano.
Srčno smo verjeli, da nam lahko uspe, zato smo še posebej veseli, da se lahko pohvalimo z vsemi doseženimi rezultati. Za vključitev v distribucijsko mrežo Naravnost z dežele in vse dodatne informacije pokličite na Center za razvoj Litija ali na zadrugo Jarina. 

Mija Bokal, Center za razvoj Litija
 
 
Na sliki lahko vidite trenutna prodajna mesta sistema lokalne samooskrbe na območju Srca Slovenije
(nekaj prodajnih mest imamo tudi izven tega območja in niso vrisana)


Produkcija: Peternet