English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Praznujemo: 10 let Centra za razvoj Litija

19. november 2010 – Center za razvoj Litija v letošnjem letu praznuje 10-letnico svojega delovanja. Na območju v osrčju Slovenije je prepoznan kot osrednji spodbujevalec vsestranskega trajnostnega razvoja pod znamko Srce Slovenije. Mednarodni projekti, v katere je vključen RCL, dokazujejo, da je vse bolj zaželen partner tudi v evropskih projektnih mrežah. Za uspehi Centra za razvoj Litija stoji Aleksandra Gradišek, ki se z veliko srčnostjo, predanostjo in neomajno vizijo že celo desetletje predaja poslu. Dogodka na Bogenšperku so se udeležili poslovni partnerji in župani partnerskih občin.

Pospeševanje podjetništva malega gospodarstva v Občini Litija, kar je bila osnovna naloga Centra, ustanovljenega leta 2000, temelji na 3 leta starejši pobudi. Njegovi začetki tako segajo v leto 1997, ko je urad tedanjega litijskega župana Mirka Kaplje podprl idejo Aleksandre Gradišek o ustanovitvi lokalnega podjetniškega centra. V desetletju obstoja je RCL svoje delovanje z občinske ravni razširil na območje regije, na sosednje občine. Od leta 2005 so za lažji zagon podjetništva še posebej pomembne točke VEM – Vse na enem mestu, ki jih je Center vzpostavil v Litiji, Grosupljem in leta 2010 še v Domžalah. Točke VEM omogočajo vse – od registracije podjetja do pridobivanja raznoterih podjetniških informacij. Dostop do aktualnih razpisov in pomoč pri pridobivanju nepovratnih sredstev in drugih spodbud za uresničevanje podjetniških projektov – to so prednosti, zaradi katerih so podjetniške točke Centra za razvoj Litija vedno dobro obiskane.

Potreba po usklajenem razvoju in promociji ter še posebej po ustvarjanju skupnih vsebin in novih produktov se je naprej pokazala na področju turizma. Bogata kulturna in naravna dediščina območja je že od samih začetkov delovanja Centra pomemben temelj za razvojna razmišljanja. Dragocene točke dediščine, ki so bile pred dobrim desetletjem med seboj nepovezane, so z dejavnostmi Centra za razvoj Litija postale nov, celovit motiv za razvoj območja in njegov turistični napredek. Postopoma so projekti začeli presegati prvotne okvire in se vse bolj povezovali z novo znamko Srce Slovenije, ki označuje območje, ki se v obliki srca širi okrog geometričnega središča Slovenije, GEOSS-a.

Območno razvojno partnerstvo središča Slovenije (RPSS), ki je bilo na pobudo Centra za razvoj Litija ustanovljeno leta 2006, je povezalo občine Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče, Šmartno pri Litiji, Zagorje ob Savi in Radeče, v letošnjem letu pa sta se jim pridružili še občini Domžale in Mengeš. Motiv za povezovanje je postalo tudi Srce Slovenije, nova skupna identiteta območja. Razvojni partnerji na inovativen in osebno angažiran način uresničujejo vizijo znamke Srce Slovenije, zato jih Center za razvoj Litija rad podpre. Abrahamov ključ Srca Slovenije, 90 dni kolesarjenja za zeleni rekord Zemlje ter Živa voda iz Srca Slovenije – to so trije projekti, ki vsak s svojo izjemno zgodbo nagovarjajo ljudi.

Zadruga za razvoj podeželja Jarina je poleg Razvojne fundacije Pogum ena izmed dveh ustanov, ki so nastale na pobudo Centra za razvoj Litija. Namenjene so boljšemu uresničevanju razvojnih programov na območju Srce Slovenije. Prihodi turistov na območje in lokalna samooskrba s hrano - to sta danes ključni dejavnosti Jarine. V razmahu je namreč neposredna oskrba javnih inštitucij (šole, vrtci) in gostiln s hrano s podeželja Srca Slovenije.

Ustanovitev javno-zasebnega partnerstva v obliki Lokalne akcijske skupine (LAS) Srce Slovenije je bila posebej pomembna prelomnica v delovanju Centra za razvoj Litija. Temeljna naloga LAS, ki je sicer ena izmed 33 tovrstnih skupin v Sloveniji, je izvajanje Leader programa. Od leta 2007, ko je bil LAS ustanovljen, je bilo preko projektov društev, posameznikov, podjetij itd. uresničenih veliko konkretnih pobud, ki prispevajo k višji kakovosti življenja na našem podeželju.

Skladno s svojim poslanstvom povečevanja kakovosti življenja je RCL leta 2009 v sodelovanju z Društvom za razvoj in varovanje Geossa vzpostavil Regionalno stičišče za osrednjeslovensko regijo, ki deluje v Litiji in povezuje 120 nevladnih organizacij in jim omogoča informacije, svetovanje, pomoč in druge vsestranske storitve na enem mestu.

Temeljna naloga Centra za razvoj Litija ostaja nenehno vzdrževanje razvojnega utripa območja preko novih oblik povezovanja in komuniciranja, širitve mreže razvojnih partnerjev ter vključitve na evropski zemljevid razvojnih območij. Mednarodni projekti, v katere je vključen Center za razvoj Litija, dokazujejo, da je Center vse bolj prepoznaven partner v evropskih projektnih mrežah, saj se prijavlja na različne programe, ki omogočajo učinkovito črpanje evropskih sredstev. RCL je partner v okoljskem projektu CO2-NeuTrAlp in turistično naravnanem Prisluhni glasu vasi. Izvajal bo tudi mednarodni projekt AKTOS za spodbujanje tradicionalnih poklicev na podeželju ter projekt CYCLO za spodbujanje vključitve kolesarske politike v prostorsko načrtovanje. Vse bolj aktualno postaja tudi sodelovanje z Makedonijo z namenom vzpostavitve strukture regionalnega razvoja v dveh makedonskih regijah.

Pot za uresničitev razvojne vizije območja ostaja še naprej tudi razvojni kapital, ki ga bodo v regijo pripeljale prave ideje, dobro premišljeni projekti, strokovno izkušeni in z inovativnostjo zaznamovani ljudje.

*15 ključnih rezultatov 10-letnega delovanja Centra za razvoj Litija:
  • 9,5 milijona evrov pridobljenih razvojnih sredstev za vsestranski razvoj območja
  • izvedenih in podprtih več kot 100 referenčnih projektov za uresničevanje razvojnih strategij v Srcu Slovenije
  • 2. mesto po številu registracij podjetij na VEM točki v Sloveniji
  • 280 podjetniških in drugih usposabljanj, vključenih 4.200 slušateljev
  • 1.100 mladih, vključenih v 69 delavnic in krožkov na temo podjetništva in inovativnosti
  • 477 neposredno in posredno odprtih delovnih mest preko točke VEM, prijav na razpise in izvajanja različnih drugih projektov
  • 4 tematski turistični produkti: pohodniške, kolesarske in konjeniških poti ter tematska pot Trkamo na vrata dediščine
  • pripravljenih 9 strateških razvojnih programov za krajevne in lokalne skupnosti ter za območja
  • več kot 1.300 objav v lokalnih in nacionalnih medijih
  • vzpostavitev znamk Posavsko hribovje in Srce Slovenije
  • ustanovitev javno-zasebnega partnerstva LAS Srce Slovenije ter 2 partnerskih organizacij: Zadruga za razvoj podeželja Jarina in Razvojna fundacija Pogum
  • vzpostavitev mreže za lokalno samooskrbo s hrano z več kot 50 ponudniki in več kot 20 javnimi ustanovami in podjetji
  • izvedba 7 mednarodnih projektov za lansiranje vsebin evropskih programov na območje Srca Slovenije
  • izvedba več kot 200 dogodkov in prireditev
  • izdaja več kot 200 promocijskih brošur in drugih gradiv za promocijo območja

Sporočilo za javnost je na voljo tukaj.

Ob dogodku je izšla tudi brošura o 10-letnem delovanju RCL, ki jo najdete
tukaj.

Produkcija: Peternet