English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Druga delavnica o umirjanju prometa v Kamniški Bistrici

9. december 2010 - V Kamniški Bistrici je 8. decembra v okviru mednarodnega projekta CO2-NeuTrAlp, katerega partner je Center za razvoj Litija, potekala druga delavnica na temo umirjanja prometa v dolini reke Kamniške Bistrice.

V sodelovanju z organizacijo CIPRA Slovenija in Občino Kamnik se izvaja študija o urejanju prometa v Kamniški Bistrici, katere cilj je priprava predloga načrta umirjanja prometa, ki bo osnova za razvoj trajnostnega turizma v dolini Kamniške Bistrice. Na prvi delavnici so bili udeležencem predstavljeni rezultati anketiranja, štetja prometa in primeri dobrih praks urejanja trajnostne mobilnosti v Alpah. Na zaključni razpravi so udeleženci podajali konkretne predloge in probleme, ki obstajajo v dolini. Na drugi delavnici je bilo predstavljeno 5 različnih scenarijev ureditve prometa v dolini Kamniške Bistrice od možnosti odprte dostopnosti, kjer se trenutno stanje ohranja do scenarija delne zapore, kjer so poudarjene predvsem rekreativne funkcije glavne prometnice, predvidena pa je tudi delna zapora ceste. Pri uvajanju različnih scenarijev je pomembno, da so usklajeni z vsemi glavnimi akterji v prostoru. Udeleženci delavnice so izpostavili velik problem kolesarjev in potrebo po ločeni kolesarski stezi po dolini. Pred samim zapiranjem oziroma omejevanjem prometa je potrebno urediti tudi ustrezna parkirišča po dolini in omogočiti parkiranje obiskovalcem. Govora je bilo tudi o samim prometnih navadah in obnašanju udeležencev v prometu. Izpostavljena je bila tudi potreba po upravljanju območja in viziji kaj v dolini sploh hočemo in v katero smer jo želimo razvijati. Vsa ta izhodišča in razpravljanja pa bodo Občini Kamnik v pomoč pri prostorskem načrtovanju. Na koncu se je večina udeležencev strinjala, da je potrebno kolesarsko stezo urediti ločeno od obstoječe ceste, da je potrebno urediti in označiti ustrezno število parkirišč in urediti promet v Konec.

Druge razprave so se udeležili turistični delavci, predstavniki društev in podjetij, predstavniki Občine Kamnik in Agencije za razvoj turizma in podjetništva Kamnik, Meščanska korporacija Kamnik, Zavod za gozdove Slovenije, podjetji Gozd Ljubljana in Kam Bus ter Direkcije RS za ceste in Šolskega Centra Rudolfa Maistra. Dokončen predlog Koncepta ureditve prometa za dolino Kamniške Bistrice bo pripravljen do konca decembra.

Gašper Kleč, Center za razvoj Litija




Produkcija: Peternet