English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Zaščitili bomo skoraj izgubljeno dediščino - sir "trnič"

21. marec 2011 – V okviru mednarodnega projekta Listen to the voice of villages, kjer je Velika planina ena od treh pilotnih območji v Srcu Slovenije, smo pričeli s postopki za zaščito sira trnič, posebnosti Velike planine. Na Občini Kamnik je v torek, 15. marca, potekala delavnica »Trnič – skoraj izgubljena dediščina«, ki jo je organiziral Center za razvoj Litija v sodelovanju z Občino Kamnik. Veseli nas, da je bila delavnica dobro obiskana, kar kaže na to, da zanimanje za izdelavo trničev še ni usahnilo. Prisotni so bili izdelovalci trničev, predstavniki Agrarnih skupnosti iz Velike planine in številni drugi, ki jih omenjena tematika zanima.

Vesna Erhart iz Zavoda EKOmeter in strokovnjak za sirarstvo, Davorin Koren, sta obrazložila kako poteka postopek, ki je potreben za zaščito. Predstavljena sta bila dva pravilnika, ki sta služita za potrebe pravno formalne zaščite; Pravilnik o pogojih podeljevanja pravice do uporabe kolektivne blagovne znamke Trnič in Pravilnik o tehnološkem postopku izdelave trniča. Z udeleženci delavnice smo v zanimivi in odprti debati prediskutirali nekatera odprta vprašanja, za katera smo iskali rešitve.

Občina Kamnik želi spodbuditi izdelavo trničev, saj predstavljajo pomemben del dediščine Velike planine. Z zaščito trničev bi ohranili tudi del identitete Velike planine, saj so to tipični, posebni siri, ki jih v taki obliki ne poznajo nikjer drugje. Trniči so kepe trdega, močno soljenega kislega sira. Upodabljajo ženske prsi in se vedno podarjajo v paru. Trniče so pastirji podarjali dekletom v spomin, kot dokaz ljubezni. Danes se trniči pojavljajo samo še kot spominek. Trniči so tudi bogato okrašeni z odtisi lesenih, rezljanih pečatnikov, imenovanih »pisave«.

Zaščita pomeni tudi postavitev določenih pravil, ki se jih bodo morali izdelovalci v bodoče držati (postopek izdelave, velikost, oblika in podobno). V okviru projekta bo izdelana tudi grafična podoba ter oblikovana enotna embalaža v kateri se bodo trniči tržili kot turistični spominki.
 
Vir: www.kamnik.si

     
Udeleženci dobro obiskane delavnice.                          "Pisave" s katerimi okrasijo trniče.

Produkcija: Peternet