English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Potepanje med skritimi biseri Srca Slovenije

21. marec 2011 – Po Srcu Slovenije je v soboto, 18. marca 2011, potekala strokovna ekskurzija, ki so se jo udeležili ključni ponudniki turističnih storitev na območju Srce Slovenije. Priložnost smo imeli spoznati nekoliko manj poznane, a hkrati zanimive in edinstvene ponudnike na območju. Poleg tega, da smo obiskali turistične točke v sedmih različnih občinah, je v okviru izleta potekala tudi predstavitev nove Strategije razvoja in trženja turizma Srca Slovenije.

Za zajtrk smo si na kmetiji Erjavec v Ivančni Gorici privoščili njihove slastne domače izdelke, sprejel pa nas je tudi župan Občine Ivančna Gorica. Na kmetiji so usmerjeni v pridelavo sadja, za nas pa so pripravili tudi degustacijo suhega sadja, domačih marmelad in sadja s čokolado.

Iz Jurčičeve dežele smo se podali še globlje med dolenjske griče, na Veliko Presko v Posavskem hribovju. V Centru za zunanjo ureditev je Miša Novak predsatvila predlog Strategije razvoja in trženja turizma Srca Slovenije. V zadnjih mesecih je namreč potekalo več srečanj in delavnic s ključnimi ponudniki turističnih storitev na območju, s ciljem, da skupaj oblikujemo razvojne usmeritve našega območja. V nastalem dokumentu so opredeljeni potenciali sodelovanja na eni strani ter vizija, cilji, turistični proizvodi, trg in strategija promocije območja pod skupno znamko Srce Slovenije na drugi strani. Strategija razvoja predstavlja za ponudnike v Srcu Slovenije motivacijo in spodbudo za naprej, za pospešeni razvoj v smeri kvalitetne turistične ponudbe.

V Šmartnem pri Litiji so nam v gostilni z najdaljšo tradicijo v kraju, Pri mačku, postregli z odličnimi jedmi iz lokalnih produktov. Ob najdaljši in največji slovenski reki smo pot nadaljevali do Dola pri Ljubljani, kjer smo si v vrtnariji Prosenc ogledali rastlinjake, polne prebujajočega se spomladanskega cvetja. Vrtnarija je vključena tudi v znamko Naravnost z dežele. Pot smo nadaljevali proti Domžalam, ki so bile nekoč znane po slamnikarstvu, v Menačenkovi domačiji pa je danes lepo urejena etnografska zbirka. V Trzinu smo se v Hiši kruha Krejan seznanili s postopki pridelavo žit in postopki peke kruha. Dan smo zaključili v prijetnem vzdušju na Mengeški koči.

Ana Savšek, Center za razvoj Litija

  

Ostale fotografije z ekskurzije si oglejte v Fotogaleriji!

Produkcija: Peternet