English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Začeli smo z izvajanjem novega projekta "Cultural capital counts"

11. maj 2011 - V začetku meseca maja je Center za razvoj Litija uradno pričeli z izvajanjem mednarodnega projekta »Cultural capital counts«, ki ga je pridobil v okviru programa Srednja Evropa. Naziv projekta, ki bo trajal do aprila 2014, bi lahko prevedli v »Kulturni kapital šteje«.

V projektu sodeluje 10 partnerjev iz šestih evropskih držav, med njimi tudi dva slovenska partnerja. Skupni finančni proračun projekta predvideva vložek v višini 2,5 milijonov evrov. Proračun Centra za razvoj Litija znaša 153.196,00 EUR. Zagotovljeno je sofinanciranje v višini 85%.

Glavni cilj projekta CCC je prepoznati, ovrednotiti in izkoristiti kulturne vire določenega območja, zlasti nesnovno kulturno dediščino (kot so tradicija, znanja, sposobnosti, praktična ljudska znanja, aktivne socialne mreže), za krepitev in izboljšanje regionalne identitete, kakovosti življenja ter povečanja privlačnosti in konkurenčnost sodelujočih regij.

Skozi projekt se bo vzpostavila povezava dediščine z lokalnim podjetništvom in krepila zmogljivost za inovativno kapitalizacijo kulturnih virov, podjetništva ter naložb. Spodbujali bomo torej razvoj novih inovativnih izdelkov, privlačnih tako za prebivalce, ki se bodo z njimi identificirali, kot za turiste.

Predvideni ključni rezultati celotnega projekta:
- Analiza stanja na področju žive dediščine na območju Srca Slovenije
- Usposabljanja deležnikov za vključevanje novih vsebin v celovite turistične produkte
- Usposabljanja nosilcev tradicionalnih znanj za prenos znanja na mlajše generacije
- Strategija uporabe kulturnih virov za trajnostni regionalni razvoj
- Brošura Naše kulturno bogastvo
- Promocijski material na temo žive dediščine

Vsi partnerji moramo slediti ključnim predvidenim rezultatom, vodilni partner (Združenje za promocijo Štajerske dežele vulkanov iz Avstrije) pa bo spremljal izvajanje načrtovanih aktivnostmi projekta. Prvo srečanje partnerjev bo potekalo meseca junija, kjer se bomo seznanili z natančnim potekom izvajanja projekta.
 
Tina Mučič, Center za razvoj Litija

Produkcija: Peternet