English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Zaključno srečanje partnerjev okoljskega projekta CO2-NeuTrAlp

8. julij 2011 - V Milanu je 30. junija 2011 potekala zaključna konferenca okoljskega projekta CO2-NeuTrAlp, ki se zaključuje konec letošnjega avgusta. Center za razvoj Litija je v kot partner v okviru promocije javnega prevoza izdelal študijo koncepta trajnostne mobilnosti za območje Srce Slovenije, izdal skupne vozne rede, v katerih so združeni vsi ponudniki javnega prevoza v smereh Ljubljana – Dol – Litija in Ljubljana – Domžale – Kamnik, postavil portal za izmenjavo prostih sedežev v avtu www.deliva.si, izdelal študijo integracije šolskih prevozov v občini Domžale in pripravili scenarije za umiritev prometa v alpski dolini Kamniška Bistrica.

V uvodnem delu zaključne konference projekta v Milanu so predavali ugledni gostje milanske univerze za politehnične študije. V navezavi na njihove prispevke so projektni partnerji predstavili svoje izkušnje z implementacijo vozil z ničelnimi izpusti CO2 za vsakodnevno rabo ter uporabo v turizmu.

Predstavljeni so bili inovativni projekti, ki so jih partnerji izvedli na območju Alp: od uvajanja električnih vozil za javno upravo v Bellunu, idejne študije uvedbe električnega turističnega čolna s solarnimi paneli na strehi na jezeru Idro pri Milanu, študije uvedbe električnih vozil na strmih predelih za kmetijstvo v okolici Cinque Terre, uvedbe električnega avtobusa v zimsko športnem središču Villard de Lans in Safari parku v Franciji, realizirani ideji mreže izposojevalnic električnih koles in Segwayev v regiji Allgäu na Bavarskem, uvedbe avtobusa na biodisel na redni avtobusni liniji v Gradcu, mreži izposojevalnic električnih koles v Padovi, ki se napajajo preko solarnih panelov, uvedbe električnih dostavnih vozil za ožje mestno središče v Padovi ter primer uvedbe kombinirane vozovnice za mestni avtobus in gondolsko vzpenjačo v Mariboru.

V okviru projekta CO2-NeuTrAlp so bile pred kratkim izdelane smernice za nosilce odločanja, ki vsebujejo opis stanja na področju mobilnosti in usmeritve za odločevalce. V pripravi so tudi smernice za uporabo vozil z ničelnimi izpusti ter specifična tehnična navodila za vse, ki bi si želeli v svojo floto uvesti električna vozila, vendar pri tem še ne vedo kakšne tehnične zahteve jih čakajo.

Gregor Steklačič, Center za razvoj Litija

Produkcija: Peternet