English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Partnerji navdušeni nad rezultati projekta Prisluhni glasu vasi

18. julij 2011 - Sredi julija je pri partnerjih projekta Prisluhni glasi vasi (angl. Listen to the voice of villages) v Avstriji in Sloveniji potekal študijski obisk, namen katerega je bil ogled in predstavitev dosedanjih rezultatov v okviru projekta.

Prvi dan študijskega ogleda je bil namenjen obisku Dunaja, kjer smo se udeležili mednarodne delavnice z naslovom Energetski turizem, nato pa se odpravili na njihovo pilotno območje, mesto Güssing. Tam smo si ogledali energetski solarni kamp, za vzpostavitev katerega je koncept pripravil avstrijski partner Univerza za preučevanje naravnih virov in uporabne znanosti Dunaj.

Po obisku v Avstriji smo se partnerji odpravili v Slovenijo, kjer v okviru projekta izvajamo aktivnosti na treh pilotnih območjih. Poleg Jablaniške doline in Oglarske dežele je tretje pilotno območje Velika planina, na katero smo kot gostitelji peljali naše partnerje. V četrtek, 14. julija dopoldan so partnerji sprva obiskali Občino Kamnik, kjer jih je sprejel kamniški župan Marjan Šarec. Koordinatorka projekta na Občini Kamnik, Barbara Strajnar je predstavila vidne rezultate projekta, Dušan Prašnikar pa Regijski park v ustanavljanju Kamniško - Savinjske Alpe. Obiskali so tudi Turistično informacijski center Kamnik, kjer je direktorica Andreja Eržen na kratko predstavila občino z vsemi znamenitostmi. V popoldanskem času je sledil obisk Velike planine. Partnerji so med drugim poizkusili pastirsko malico, se urili v izdelovanju sira "Trniča" ter si ogledali Preskarjev muzej. Zaključek dneva in obiska je potekal v Pustolovskem parku Gooss na Slivni, partnerji pa so bili nastanjeni v Termah Snovik.

Namen študijskega obiska je bil ogled in predstavitev dosedanjih rezultatov v okviru projekta. Za območje Velika planina je bila v okviru projekta že izdelana zgibanka "Po pastirskih poteh" v slovenskem in angleškem jeziku, v zaključni fazi je zaščita sira "Trniča", v teh dneh pa je bila vzpostavljena tudi enotna označitev Velike planine. Poleg rezultatov na območju Velike planine smo partnerjem predstavili tudi delo v Jablaniški dolini in Oglarski deželi.
 
Tina Mučič, Center za razvoj Litija

   
Partnerje je sprva sprejel kamniški župan Marjan Šarec, nato pa so si ogledali tudi pilotno območje Velika planina

Produkcija: Peternet