English

Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.

Development centre of the Heart of Slovenia

Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

T: 01 89 62 710, E: info@razvoj.si

Pozdravljeni v Srcu Slovenije!

facebook youtube twitter


Nove usmerjevalne table na Veliki planini

2. avgust 2011 - Na Veliki planini so bile preko poletja postavljene nove usmerjevalne table. Z enotno označitvijo smo pripomogli k večji urejenosti planine, kar je primer dobre prakse in zgled za druga podobna območja v Sloveniji.

Župan občine Kamnik je v lanskem letu sprejel Pravilnik o enotni označitvi na Veliki planini, ki določa osnovne elemente usmerjevalnih tabel. Označuje se lahko dostop do planin, vrhov, planinskih domov, pastirskih naselij, naravnih vrednot, kulturne dediščine in posameznih koč. Za potrebe vzdrževanja označevalnih tabel bo Občina Kamnik izbrala upravljavca. Izbrani upravljavec bo označevalne table vzdrževal ter jih po potrebi tudi zamenjal. Table ne zamenjujejo planinskih markacij in so namenjene predvsem za usmerjanje obiskovalcev po planini v vlogi dopolnilne turistične signalizacije.
Projekt je bil izveden na pobudo glavnih akterjev na Veliki planini in je rezultat njihovega sodelovanja. Z enotno označitvijo smo pripomogli k večji urejenosti planine na kar smo lahko ponosni, ker je to primer dobre prakse in zgled za druga podobna območja v Sloveniji. Obiskovalcem so informacije o planini na voljo tudi preko informativnih tabel, ki so postavljene na izhodiščih, knjižice Po pastirskih poteh pa jih seznanijo z osnovnimi podatki. Kmalu bodo izdelovalci trničev, posebnega sira iz Velike planine, le te ponujali v enotni embalaži.

V sklopu projekta Listen to the voice of villages je Center za razvoj Litija projektne aktivnosti poleg Velike planine izvajal še v Oglarski deželi (Dole pri Litiji) in v Jablaniški dolini (Šmartno pri Litiji in Litija). V Oglarski deželi so se v sklopu projekta postavili cestne označevalne in usmerjevalne table, dve informativni tabli, naredila se je spletna stran in celostna grafična podoba. V Jablaniški dolini pa sta bili podprti dve novi prireditvi, Dan jagod in špargljev in Dnevi odprtih vrat na kmetijah, kjer je 8 kmetij obiskovalcem ponujalo svoje domače pridelke in izdelke.


   
Sodelujoči pri izvedbi in postavitvi novih usmerjevalnih tabel so se z veseljem udeležili otvoritve,
tudi župan občine Kamnik, g. Marjan Šarec.

Produkcija: Peternet